Ιδιαίτερα αποτελεσματικά και συμφέροντα αποδεικνύονται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως αυτό που εκτέλεσε τον φερόμενο ως «αρχιτέκτονα» των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου Ανουάρ αλ Αουλάκι, αφού η ευκινισία τους και κυρίως το σχετικά χαμηλό τους κόστος κάνει τους Αμερικανούς να «τρίβουν τα χέρια τους». Η εταιρεία General Atomics, γράφει το Daily Beast, είναι εσχάτως η «σταρ» του αμερικανικού Πενταγώνου, ακολουθώντας την πορεία των Boeing, Northrop Grumman, και General Dynamics στην προμήθεια δολοφονικών μέσων.

Η εκτέλεση του αλ Αουλάκι την Παρασκευή στην Υεμένη αποτελεί την πέμπτη εξόντωση τρομοκράτη από μη επανδρωμένο βομβαρδιστικό, μέσα στο 2011. Τα τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα αερόσκαφη, το «Predator» και το «Reaper», σχεδιάστηκαν και παραδόθηκαν από τμήμα της General Atomics, με έδρα το Σαν Ντιέγο.

Eίναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν σχεδιάστηκαν, αρχικά, για να έχουν το ρόλο εκτελεστή, αλλά για να συγκεντρώνουν πληροφορίες, να επιτηρούν, εκμεταλλευόμενα το ότι έιναι δύσκολο να γίνουν ορατά και να ανιχνευθούν. Δεν απαιτούν την παρουσία πιλότου στο εσωτερικό τους, παρά μόνο καθοδήγηση από μια κονσόλα που βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Την τελευταία δεκαετία, ο αμερικανικός στρατός συνειδητοποίησε ότι διαθέτει αυτά τα σημαντικά όπλα στον αμφιλεγόμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και της αλ Κάιντα. Ήταν σχετικά απλό να εφοδιαστούν τα αεροσκάφη αυτά με πυρομαχικά και με όπλα, όπως ο πύραυλος «Ηellfire», ο οποίος, με τη βοήθεια λέιζερ στοχεύει διάφορα οχήματα, όπως κι έγινε με αυτό του αλ Αουλάκι.

Όσο για το κόστος; Κάθε τετράδα από αυτά τα αεροσκάφη κοστίζει 70 εκατομμύρια δολάρια και συμφέρει πολύ περισσότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους τρόπους βομβαρδισμού (βομβαρδιστικά, αντιαεροπορικά πυρά, τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους). Για να γίνει κατανοητή η διαφορά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα Stealth B-2, κοστίζει 2,8 δισ. και χρειάζεται πολλές ώρες προετοιμασίας για μια πτήση, σε αντίθεση με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Τα μη επανδρωμένα βομβαρδιστικά, πάντως, δεν έχουν μόνο πλεονεκτήματα. Η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από την έγκαιρη και ακριβή «νοημοσύνη» τους, η οποία εξαρτάται πολλές φορές από τον χειριστή τους. Θα πρέπει να τονιστεί ότι σε έρευνα του New America Foundation, αποκαλύφθηκε ότι σε 270 επιθέσεις στο βορειοδυτικό Πακιστάν από το 2004 μέχρι σήμερα, το 20% των θυμάτων ήταν άμαχοι.

Αυτό που δεν καταδεικνύουν οι αριθμοί είναι η ψυχολογική επιρροή των αεροσκαφών στους τρομοκράτες. Οι επίδοξοι στόχοι των αόρατων εκτελεστών, σίγουρα, ξέρουν ότι δεν είναι ασφαλείς ούτε καν στα καταφύγια, αφού τα αεροσκάφη μπορούν να βρεθούν εκεί ανά πάσα στιγμή, χωρίς να γίνουν αντιληπτά.

Η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τις ΗΠΑ, δίνει, σίγουρα μία γεύση από τις μελλοντικές μεθόδους πολέμων. Πολλοί λένε ότι οι πόλεμοι θα γίνονται με ένα κουμπί. Έστω με μία κονσόλα...

Βαγγέλης Βιτζηλαίος