Σήμερα το μεσημέρι δίδεται στη δημοσιότητα, το πόρισμα της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον νομικό Πόλυ Πολυβίου, τον οποίο διόρισε το υπουργικό συμβούλιο για να ερευνήσει όλα τα ζητήματα, εκτός των ποινικών ευθυνών, για τους λόγους που οδήγησαν, στις 11 Ιουλίου 2011, στη φονική έκρηξη των εμπορευματοκιβωτίων του πλοίου Monchegorsk, όπου έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι. Στην Ερευνητική Επιτροπή είχαν δώσει κατάθεση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας, οι τέως υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Μάρκος Κυπριανού και Κώστας Παπακώστας, οι πρώην αρχηγοί της Εθνικής Φρουράς Κωνσταντίνος Μπισμπίκας και Πέτρος Τσαλικίδης και πολλοί άλλοι. Συνολικά, πέρασαν από την Επιτροπή 32 πρόσωπα.

Ο νομικός Πόλυς Πολυβίου περιορίστηκε να δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το πόρισμά του, περί τις 600 σελίδες, "θα είναι ολοκληρωμένο, ογκώδες και σαφές", ενώ έχει δεσμευθεί για την ετοιμασία ενός αξιόπιστου και δίκαιου πορίσματος. Ο νομικός Πόλυς Πολυβίου και η ομάδα του θα παραδώσουν το πόρισμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο της Βουλής και τον Γενικό Εισαγγελέα.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε όλο σχεδόν τον κυπριακό τύπο, πλην της εφημερίδας "Χαραυγή" αναφέρεται ότι το πόρισμα Πολυβίου θα καταλογίζει "πολιτικές και θεσμικές ευθύνες στον Πρόεδρο Χριστόφια , ασυνεννοησία αξιωματούχων, κράτος-μπάχαλο, νοσηρές αντιλήψεις δεκαετιών και πελατειακές σχέσεις βαθιά ριζωμένες".

Το πόρισμα για την τραγωδία εκτιμάται ότι θα καθορίσει την πολιτική ατζέντα στην Κύπρο για το επόμενο διάστημα, καθώς από το ερχόμενο φθινόπωρο θα αρχίσει η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2013.

Στο ογκωδέστατο πόρισμα θα γίνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ονομαστική αναφορά στις ευθύνες ενός εκάστου για όλες τις πτυχές της τραγωδίας, που αρχίζουν από τον Φεβρουάριο του 2009 όταν αποφασίστηκε η κατάσχεση του φορτίου από το πλοίο Monchegorsk και κορυφώνονται με την έκρηξη της 11ης Ιουλίου στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" στο Μαρί, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 13 ανθρώπων και την καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού της ΑΗΚ στο Βασιλικό.

Εκείνο που αναμένεται με ενδιαφέρον, είναι η διαβάθμιση της ευθύνης που αναμένεται να αποδώσει για τον καθένα ξεχωριστά ο κ. Πολυβίου, με την προσοχή ασφαλώς να εστιάζεται στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεδομένων και των εντονότατων επικρίσεων που εξακολουθεί να δέχεται από την ημέρα της τραγωδίας. Θεωρείται δεδομένο ότι ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής θα αναφερθεί "εκτενώς στην έννοια της πολιτικής ευθύνης και των παραλείψεων και θα την χρεώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως εκ της θέσεώς του".

Όπως φάνηκε και από την ακροαματική διαδικασία, ο κ. Πολυβίου, αναμένεται να καταγράψει την παράλειψη του Προέδρου να θέσει το θέμα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και για το ότι δεν ζητούσε να τηρείται ενήμερος για την εξέλιξη γύρω από το όλο ζήτημα επί δυόμισι ολόκληρα χρόνια, αφήνοντας τους χειρισμούς εν λευκώ στους υπουργούς Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού, και Άμυνας, Κώστα Παπακώστα και σε άλλους συνεργάτες του, οι οποίοι επέδειξαν ολιγωρία.

Πέραν των παραλείψεων, της ασυνεννοησίας και της έλλειψης συντονισμού σε πολιτικό επίπεδο, υπό τον φακό του Πόλυ Πολυβίου θα τεθεί η ευθύνη των ειδικών και άλλων τεχνοκρατών, που ενώ είχαν ενημερωθεί για την έκρηξη στο ένα από τα εμπορευματοκιβώτια, λίγες μέρες πριν από τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου, ουδέν έπραξαν ώστε να ληφθούν ακαριαίες αποφάσεις που θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει την τραγωδία. (Σ' αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή από τις 4 μέχρι 11 Ιουλίου, επικεντρώνεται εξάλλου και η ποινική έρευνα της Αστυνομίας, που θα υποβληθεί την Τρίτη στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει για τις ποινικές διώξεις).

Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί και η επίρριψη ευθυνών σε Πυροσβεστική, ΕΜΑΚ και Εθνική Φρουρά για την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς και γενικότερα τις ενέργειες που έγιναν (ή δεν έγιναν) τις αυγινές ώρες της 11ης Ιουλίου, όταν ξέσπασε η φωτιά στα εμπορευματοκιβώτια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ