Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν αποκλείει την επανάληψη των συνομιλιών με τους κούρδους αντάρτες, οι οποίοι έχουν τους τελευταίους μήνες εντατικοποιήσει τις επιθέσεις τους. Επιστρέφοντας από την ΠΓΔΜ, ο Ερντογάν δήλωσε πως είχε την περασμένη χρονιά μυστικές συνομιλίες με το ΡΚΚ. "Έστειλα τον Χακάν Φιντάν (επικεφαλής της ΜΙΤ-τουρκικές μυστικές υπηρεσίες). Ήταν ο δικός μου ειδικός απεσταλμένος και δεν ήταν μόνος", εξήγησε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν.

Το περιεχόμενο των συνομιλιών, που πραγματοποιήθηκαν το 2010 στο Όσλο, δημοσιοποιήθηκε στον τουρκικό Τύπο, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης. Ο τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως ο διάλογος με το ΡΚΚ που έχει διακοπεί μετά τις πρόσφατες επιθέσεις των ανταρτών, μπορεί να επαναληφθεί, αν κριθεί αναγκαίο.

Από τα μέσα Ιουνίου, περισσότεροι από 120 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις ή επιθέσεις του ΡΚΚ, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία.Η εφημερίδα αναφέρει ότι η έρευνα αυτή κυκλοφορεί σε ανώτατους κύκλους της αμερικανικής πολιτικής, ενώ οι αναλυτές του Stratfor είναι γνωστοί για τις στενές σχέσεις τους με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Η έκθεση επίσης προβλέπει χρεοκοπία της Ελλάδας, έξοδο από την ευρωζώνη και κόστος ύψους 2 τρισ. ευρώ.

Στην έκθεση απαξιώνονται και χαρακτηρίζονται μη ανταγωνιστικοί οι τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού και η Ελλάδα κρίνεται πως δεν μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος προς την Τουρκία.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται επίσης πως η χώρα πρέπει να πεταχτεί εκτός ευρωζώνης για να επιβιώσει το ευρώ.

Σε 3 μέτωπα

Σύμφωνα με την έκθεση που φέρνει στο φως η Μπιλντ, «την ημέρα που η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ, θα χρειαστεί ένα ταμείο που να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα τρία ζητήματα:

* Πρώτον, η Ευρώπη χρειάζεται περίπου 400 δισ. ευρώ για να προστατεύσει άλλα κράτη από τη μετάδοση της κρίσης, δηλαδή τις χώρες στις οποίες η Ελλάδα είναι χρεωμένη.

* Δεύτερον, χρειάζονται περίπου 800 δισ. ευρώ για να παρεμποδιστεί η κατάρρευση ευρωπαϊκών τραπεζών, σε Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία. Οι τράπεζες θα χρειάζονταν φρέσκο χρήμα πολλών δισεκατομμυρίων για να εξασφαλίσουν τις καταθέσεις.

* Και τρίτον, θα δημιουργούνταν αναταραχή στις χρηματαγορές. Η Ιταλία -όπως και η Ελλάδα- διατρέχει τον κίνδυνο να καταρρεύσει.

Για να σωθεί η Ιταλία, θα απαιτούνταν άλλα 800 δισ. ευρώ. Το Ταμείο για τη διάσωση της Ευρώπης θα έπρεπε να διαθέτει πάνω από 2 τρισ. ευρώ. Οσο δεν υπάρχει ένα τέτοιο ταμείο, η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκλειστεί από το ευρώ, καταλήγει η έκθεση της Stratfor, που δημοσίευσε η γερμανική «Μπιλντ». *