Σέρβοι κάτοικοι του βόρειου Κοσόβου παραμένουν στα οδοφράγματα που έχουν στήσει στους οδικούς άξονες προς τις διοικητικές διελεύσεις Γιάρινιε και Μπρνιακ και σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της περιοχής. Συνολικά 18 οδοφράγματα έχουν στηθεί σε οδικούς άξονες, ένα εκ των οποίων εκτός της περιοχής του Κοσόβου, στην είσοδο προς την διάβαση Γιάρινιε από την κατεύθυνση της Σερβίας. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ενισχύθηκαν με μπετόν τα οδοφράγματα στη γέφυρα του ποταμού Ίμπαρ στη Μιτρόβιτσα, που χωρίζει την πόλη στο βόρειο και στο νότιο τομέα.

Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης στο βόρειο Κόσοβο ανήγγειλαν χθες ότι οι πολίτες εμένουν στο αίτημά τους, την αποχώρηση των τελωνειακών και των αστυνομικών που έχει αποστείλει η Πρίστινα στις δύο διαβάσεις στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου - Σερβίας και ότι είναι αποφασισμένοι να περάσουν το χειμώνα στα οδοφράγματα.

Επίσης γνωστοποίησαν ότι σε κάθε προσπάθεια των διεθνών δυνάμεων να απομακρύνουν ένα οδόφραγμα, θα αντιδρούν με την τοποθέτηση δύο νέων.

Ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR), Φρανκ Μάρτιν δήλωσε ότι εξετάζεται η πρόταση για συνάντηση με εκπροσώπους των Σέρβων του βορείου Κοσόβου.

«Έχουμε λάβει το αίτημα και το μελετάμε», δήλωσε ο κ. Μάρτιν και χαρακτήρισε την κατάσταση στην περιοχή ήρεμη και υπό έλεγχο.