Οι ΗΠΑ υπολογίζουν στην Υεμένη για να συνεχίσουν τη συνεργασία στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις όπως αυτή που οδήγησε στο θάνατο του Ανουάρ αλ-Αουλάκι, ενός εκ των ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα, δήλωσε ο αμερικανικός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα. «Αναπτύξαμε επί χρόνια μια σχέση που μας επέτρεψε να εργαζόμαστε από κοινού, να ανταλλάσσουμε πληροφορίες και να επικεντρωνόμαστε σε ορισμένους κοινούς στόχους», δήλωσε ο Πανέτα στους δημοσιογράφους σήμερα από το στρατιωτικό αεροσκάφος που τον μετέφερε στο Ισραήλ.

Πιστεύω ότι αυτό θα συνεχιστεί, όποια κι αν είναι η τελική τύχη του προέδρου (Άλι Αμπντάλα) Σάλεχ", πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Ο Σάλεχ ήταν επί μακρόν ένας εταίρος των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της Αλ Κάιντα, αλλά τους τελευταίους μήνες η Ουάσινγκτον ενέτεινε τις εκκλήσεις υπέρ της αποχώρησης του αρχηγού του κράτους, ο οποίος αντιμετωπίζει από τον Ιανουάριο ένα μεγάλο κίνημα αμφισβήτησης αλλά δεν δείχνει έτοιμος να παραιτηθεί.

Ο Ανουάρ αλ-Αουλάκι, ένας αμερικανικής καταγωγής υεμενίτης ριζοσπάστης ιμάμης και ένας από τους διοικητές της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (Aqpa), σκοτώθηκε την Παρασκευή στην Υεμένη σε αμερικανική επιδρομή.

Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε την ίδια ημέρα ότι θάνατος του Αουλάκι ήταν "ένα πολύ σκληρό πλήγμα κατά της πιο δραστήριας πτέρυγας της Αλ Κάιντα" και σηματοδοτεί "ένα νέο σημαντικό στάδιο στην παγκόσμια προσπάθεια για να ηττηθεί η Αλ Κάιντα", αν και η Aqpa παραμένει "μια επικίνδυνη οργάνωση".

Παράλληλα σήμερα τέσσερις υεμενίτες στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με ένοπλους που φέρεται να είναι μέλη της Αλ Κάιντα στη Ζινζιμπάρ, περιοχή της οποίας τον έλεγχο προσπαθεί να ανακαταλάβει ο στρατός.

Τέσσερις ακόμη στρατιώτες τραυματίστηκαν και είναι σε "σοβαρή κατάσταση", διευκρίνισε η ίδια πηγή στο Αντεν, τη μεγάλη πόλη της νότιας Υεμένης.

Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, μάχες μαίνονται στη Ζινζιμπάρ, κυρίως στη συνοικία Μπαζιντάρ. Κάθε τηλεφωνική επικοινωνία με την πόλη έχει διακοπεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στα τέλη Μαΐου εκατοντάδες μαχητές της οργάνωσης "Υποστηρικτές της Σαρία", η οποία έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, πήραν τον έλεγχο της Ζινζιμπάρ. Ο υεμενίτικος στρατός ανακοίνωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι απελευθέρωσε ένα μέρος της πόλης έπειτα από μάχες στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 230 στρατιώτες και 50 άνδρες, μέλη φυλών, μέσα σε τρεις μήνες.

Η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο επωφελήθηκε από την αποδυναμωμένη εξουσία της Σαναά λόγω της εξέγερσης κατά του προέδρου Σάλεχ και ενίσχυσε την παρουσία της στη νότια και ανατολική Υεμένη. Στην Aqpa αποδίδεται συχνά η ευθύνη των επιθέσεων που πραγματοποιούνται στις περιοχές αυτές.