Ο επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης ανακοίνωσε σήμερα αλλαγές στο υπουργικό του συμβούλιο, αλλά διατήρησε τα ίδια πρόσωπα στα σημαντικά υπουργεία Εξωτερικών και Πετρελαίου.
"Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έκανε μερικές αλλαγές σε ορισμένα χαρτοφυλάκια του εκτελεστικού συμβουλίου", δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ σε συνέντευξη Τύπου.

Ωστόσο ο ίδιος προσέθεσε ότι ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ θα εξακολουθήσει να ηγείται του εκτελεστικού συμβουλίου και θα συνεχίσει να έχει και το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Άλι Ταρχούνι θα παραμείνει επίσης "προσωρινά στο υπουργείο Οικονομικών και Πετρελαίου", σημείωσε επίσης ο Αμπντελτζαλίλ.

Τα πετρελαϊκά ζητήματα θα τα "αναλάβει ξανά η εθνική αρχή πετρελαίου, όταν αρχίσει να λειτουργεί σε περίοδο μικρότερη της μιας εβδομάδας".

Ο Τζιμπρίλ ανακοίνωσε σήμερα παράλληλα ότι το επίπεδο της παραγωγής πετρελαίου βελτιώνεται με πιο γρήγορο ρυθμό από αυτό που αναμενόταν και σημείωσε ότι η παραγωγή θα επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα σε 12-18 μήνες.

Ο Τζιμπρίλ προσέθεσε ότι δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με την παραγωγή για λόγους ασφαλείας, καθώς οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις γίνονται στόχοι επιθέσεων.

"Θα χρειαστούν 12 με 18 μήνες για να επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα η παραγωγή", σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο μέσος ρυθμός βελτίωσής της είναι "καλύτερος από αυτό που αναμενόταν".

Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης κατέλαβαν την περιοχή Μπουχάντι στη Σύρτη, γενέτειρα του πρώην ισχυρού άνδρα της χώρας Μουάμαρ Καντάφι, μετέδωσε ανταποκριτής του Ρόιτερς.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις πολέμησαν με τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι για να εισέλθουν στην περιοχή αυτή, η οποία βρίσκετια στο νότιο τμήμα της πόλης, και εξακολουθούν να πολεμούν για τη διάλυση ορισμένων απομονωμένων θυλάκων αντίστασης.

Διοικητές των κυβερνητικών δυνάμεων δήλωσαν χθες ότι πιστεύουν πως ένας από τους γιους του Καντάφι κρύβεται στην περιοχή.

Παράλληλα ο επικεφαλής των καθολικών της Λιβύης, Τζιοβάνι Ινοσέντσο Μαρτινέλι, δήλωσε σήμερα ότι επικρατεί μια "δραματική κατάσταση" στη Σύρτη, η οποία πολιορκείται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, και κάλεσε τους Ευρωπαίους να υποδεχτούν στις χώρες τους χιλιάδες Λίβυους πολίτες που έχουν τραυματιστεί για να νοσηλευτούν στα νοσοκομεία τους.

"Στη Σύρτη η κατάσταση είναι δραματική. Είναι απαραίτητη μια κατάπαυση του πυρός. Οι ξένες χώρες, ιδιαίτερα οι ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να υποδεχθούν στα νοσοκομεία τους τους τραυματίες", δήλωσε ο αποστολικός επίσκοπος του Βατικανού στη Λιβύη.

"Οι λιβυκές υπηρεσίες υγείας κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, αλλά δεν επαρκούν" για τη νοσηλεια των τραυματιών που απομακρύνονται από τη Σύρτη, σημείωσε, καλώντας τον κόσμο να προσευχηθεί για τον λιβυκό λαό.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

TAGS