Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα ζήτησε σήμερα από τους ηγέτες του Ισραήλ και των Παλαιστινίων να αναλάβουν "γενναία δράση" ώστε να επιτευχθεί η ειρήνευση, αφού προειδοποίησε ότι το Ισραήλ απομονώνεται ολοένα και περισσότερο στη Μέση Ανατολή.
Ο Πανέτα, που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στο Ισραήλ από τότε που έγινε υπουργός Άμυνας, συναντήθηκε σήμερα με τον ισραηλινό ομόλογό του Εχούντ Μπαράκ, ενώ αναμένεται να συνομιλήσει με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

"Θέλω να υπογραμμίσω ότι υπάρχει ανάγκη και ευκαιρία για γενναία δράση και από τις δύο πλευρές ώστε να προχωρήσουν προς μία λύση δύο κρατών μέσω διαπραγματεύσεων. Δεν υπάρχει εναλλακτική στις διαπραγματεύσεις", επεσήμανε ο Πανέτα.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες που είχαν ξεκινήσει με πρωτοβουλία των ΗΠΑ κατέρρευσαν πριν ένα χρόνο, αφότου ο Νετανιάχου αρνήθηκε να παρατείνει το 10μηνο μορατόριουμ για την κατασκευή εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους χθες στη διάρκεια της πτήσης του προς το Ισραήλ ο αμερικανός υπουργός προειδοποίησε ότι το Ισραήλ καθίσταται όλο και πιο απομονωμένο στην Μέση Ανατολή, εκτιμώντας πάντως ότι η στήριξη των ΗΠΑ του επιτρέπει να πάρει "ρίσκα για την ειρήνη".

"Είναι σαφές ότι σε αυτή την δραματική εποχή στην Μέση Ανατολή, όπου υπήρξαν τόσες αλλαγές, δεν θα ήταν καλό για το Ισραήλ να απομονωθεί. Αλλά αυτό συνέβη", είπε ο Πανέτα.

Ο Μπαράκ από τη μεριά του δήλωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αμερικανό ομόλογό του: "Είναι ξεκάθαρο ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν πολλοί που θα ήθελαν να δουν το Ισραήλ να απομονώνεται με κάποιον τρόπο και είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι έχουμε την ευθύνη να προσπαθήσουμε να μετριάσουμε, να αμβλύνουμε τις εντάσεις".