Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πάψει να θεωρεί το ποσό των 32 ρουπίων (0,48 ευρώ) την ημέρα ως το κατώτατο όριο για την πρόσβαση των άπορων Ινδών στα κρατικά προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας.
Το ποσό αυτό, που δεν αρκεί ούτε καν για την αγορά ενός εισιτηρίου μετ' επιστροφή στο μετρό του Νέου Δελχί, χρησιμοποιείται επί χρόνια για να αποφασίζεται ποιος θα λαμβάνει κρατική βοήθεια για την αγορά βασικών προϊόντων σε μία χώρα όπου τα επίπεδα υποσιτισμού σε κάποιες περιοχές είναι χειρότερα από εκείνα της υποσαχάριας Αφρικής, παρά τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη που σημειώνει η οικονομία της χώρας.

Η κυβέρνηση πλέον θα βασίζεται σε μία επίσημη έρευνα για να καθορίζει τους δικαιούχους της κρατικής βοήθειας, σύμφωνα με το νέο νόμο για την επισιτιστική ασφάλεια που προωθεί η Σόνια Γκάντι, επικεφαλής του κυβερνώντος Κόμματος του Κογκρέσου.

"Μόνο σκύλοι και ζώα μπορούν να ζήσουν με 32 ρουπίες την ημέρα", δήλωσε ο Ν. Σ. Σαξένα μέλος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, της οποίας προΐσταται η Γκάντι και η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση για θέματα κοινωνικής πολιτικής, όπως έγραψε σε άρθρο της η εφημερίδα Mail Today.

Ως μέρος του νομοσχεδίου της Γκάντι, η κυβέρνηση αποφάσισε τον προηγούμενο μήνα να προσφέρει επιδοτήσεις για δημητριακά περίπου στο 67,5% του πληθυσμού της Ινδίας (που φτάνει τα 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους), επεκτείνοντας το πρόγραμμα κρατικής βοήθειας που μέχρι τώρα κάλυπτε το 32% του πληθυσμού.

Το νομοσχέδιο, το οποίο δεν έχει ακόμη περάσει από το κοινοβούλιο, ενδέχεται να διπλασιάσει το ποσό των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ξοδεύει η Ινδία κάθε χρόνο για να προσφέρει στους άπορους Ινδούς φθηνά δημητριακά και φακές μέσω ενός συστήματος δημόσιας διανομής.
TAGS