Οι τρομοκρατικές πράξεις πρέπει να θεωρούνται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αλλά η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, θα πρέπει να βασίζεται στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ανοίγοντας τις εργασίες της Συνέλευσης, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι "η τρομοκρατία παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για τις οικουμενικές αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" αλλά, διευκρίνισε, "η απάντηση μας, την ίδια στιγμή, θα πρέπει να στηρίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου".

Χαρακτήρισε, μάλιστα, πολύ σημαντική, την έκθεση του Ελβετού Γερουσιαστή Ντικ Μαρτί (σ.σ ο οποίος αποκάλυψε το πλέγμα των παράνομων πτήσεων και μεταγωγών κρατουμένων από την CIA στην Ευρώπη), η οποία πρόκειται να εγκριθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ αυτήν την εβδομάδα.

Ο πρόεδρος της Συνέλευσης του ΣτΕ, υπεραμύνθηκε του συμπεράσματος της έκθεσης Μαρτί ότι "οι μυστικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ευρωπαϊκών κρατών, που συνεργάσθηκαν με την CIA, θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως βασανιστήρια, απαγωγές και έκνομες μεταγωγές", συμπληρώνοντας ότι, οι παράνομες πράξεις τους δεν θα πρέπει να μείνουν ατιμώρητες, με το πρόσχημα ότι η αποκάλυψη τους παραβιάζει κρατικά μυστικά.