Οι δημοτικές αρχές απομάκρυναν σήμερα από το κέντρο του Τελ Αβίβ τέσσερις μεγάλες σκηνές, δυόμισι μήνες αφότου έκαναν την εμφάνισή τους σε ένδειξη έμπρακτης διαμαρτυρίας για τα υψηλά ενοίκια και, γενικώς, το υψηλό κόστος διαβίωσης.
Εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας σχολίασε ότι η επιχείρηση για να απομακρυνθούν οι σκηνές "έγινε με τρόπο ειρηνικό" με την εξαίρεση "δύο συλλήψεων στο νότιο Τελ Αβίβ, για αντίσταση κατά της αρχής".

Αυτή η επιχείρηση των δημοτικών αρχών έγινε σε εφαρμογή δικαστικής απόφασης, η οποία εκδόθηκε σήμερα το πρωί. Η αστυνομία του Τελ Αβίβ επισκέφθηκε χθες Κυριακή τους καταληψίες δημόσιου χώρου, προτρέποντάς τους να τακτοποιήσουν μόνοι τους τα υπάρχοντά τους και να απομακρυνθούν.

Την 3η Σεπτεμβρίου περίπου 400 χιλιάδες διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ με μαχητικό πνεύμα απαίτησαν "περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη".

Τότε, ο πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου συνέστησε μια 22μελη Επιτροπή με επικεφαλής διακεκριμένο οικονομολόγο, με αποστολή την υποβολή στην κυβέρνηση "πορίσματος, με τους ενδεδειγμένους τρόπους μείωσης του κόστους διαβίωσης" σήμερα στο Ισραήλ.

Πράγματι, η Επιτροπή υπέβαλε το πόρισμά της: ζήτησε με αυτό την περιστολή των αμυντικών κρατικών δαπανών, υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στις ένοπλες δυνάμεις, δωρεάν παιδεία, ανασύσταση της αγοράς των ακινήτων, με τον στόχο τα φθηνότερα ενοίκια, χωρίς όμως να χρειαστεί να δοθεί μια κρατική επιδότηση γιαυτά και να επιβαρυνθεί αναλόγως ο κρατικός προϋπολογισμός. Όμως, οι εκπρόσωποι των κινητοποιούμενων για μια λιγότερο ακριβή καθημερινή διαβίωση χαρακτήρισαν αυτά τα μέτρα "άτολμα".