Αμφισβητεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση και τονίζει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Στην πρώτη του αντίδραση απόψε ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι ο επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής Πόλυς Πολύβιος «υπερέβει τους όρους εντολής του». «Το συμπέρασμα από μέρους του κ. Πολυβίου δεν τεκμηριώνεται από τις μαρτυρίες και από το υλικό που παρουσιάστηκε ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής» υποστήριξε ο Κύπριος Πρόεδρος, ο οποίος απέρριψε κατηγορηματικά ότι φέρει προσωπική ευθύνη για την έκρηξη στη Ναυτική Βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" στις 11 Ιουλίου.

Σε εκτός κειμένου αναφορά του κατά τη διάρκεια ομιλίας του στα εγκαίνια του καινούργιου οικήματος του προσφυγικού σωματείου Α.Ε.Μ. Μόρφου στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας απορρίπτει κατηγορηματικά ότι φέρει προσωπική ευθύνη για το συμβάν. Επίσης, ο πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την άποψη ότι «αντίθετα, πολλά συμπεράσματα του κ. Πολυβίου στο πόρισμά του - ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο υπό διερεύνηση θέμα- φαίνονται έκδηλα και εκ πρώτης όψεως να στερούνται της απαραίτητης τεκμηρίωσης».

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του, το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και το ΑΚΕΛ το κόμμα που τον στηρίζει κύρια στην Κυβέρνηση και άλλες δυνάμεις που τον στηρίζουν θα μελετήσουν ενδελεχώς το πόρισμα. Πρόσθεσε ότι αναμένει και το πόρισμα της Αστυνομίας για τυχόν ποινικές ευθύνες, «το οποίο θα δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το συμβάν». Τότε, είπε, «ως Κυβέρνηση θα τοποθετηθούμε ολοκληρωμένα πάνω σ' αυτό το ζήτημα».

Τεκμηριώνοντας την άποψη πως ο κ. Πολύβιος υπερέβη την εντολή του, σημείωσε πως «δεν είναι δουλειά του κ. Πολυβίου να μας πει ποια θα πρέπει να είναι η εξωτερική ακόμη και η εσωτερική πολιτική που αφορά τους καθημερινούς χειρισμούς των θεμάτων της οικονομίας, των θεμάτων του εσωτερικού μετώπου. Παράλληλα, ο κ. Πολυβίου προβαίνει σε αναφορές και εκτιμήσεις καθαρά πολιτικές, οι οποίες άπτονται μάλιστα της διαχείρισης λεπτών εθνικών συμφερόντων, πτυχή που ουδόλως σχετίζεται με τους όρους εντολής που έλαβε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ