Για περίπου δυόμισι ώρες συνεδρίασε, αργά χθες το βράδυ, στην οικία του Δ.Χριστόφια, το υπουργικό συμβούλιο για να μελετήσει το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τη φονική έκρηξη στην ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς. Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα αποδίδει σοβαρές θεσμικές και προσωπικές πολιτικές ευθύνες στον πρόεδρο Χριστόφια και στους τέως υπουργούς Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και Άμυνας Κώστα Παπακώστα.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, προέβη στην ακόλουθη γραπτή δήλωση προς τους δημοσιογράφους:

"Το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από μια πρώτη ανάγνωση του πορίσματος Πολυβίου, προέβη σε ανταλλαγή απόψεων για το πόρισμα της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον κ. Πόλυ Πολυβίου. Το υπουργικό συμβούλιο αναμένει τα αποτελέσματα της διερεύνησης από την Αστυνομία για πιθανές ποινικές ευθύνες για να ολοκληρώσει τη συζήτηση του σε επόμενη συνεδρία. Το Υπουργικό Συμβούλιο εκφράζει την πλήρη στήριξή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα όσα ο Πρόεδρος δήλωσε σήμερα".

Νωρίτερα, χθες το απόγευμα ο πρόεδρος Χριστόφιας σε δήλωση του από την Λεμεσό απέρριψε κατηγορηματικά ότι υπέχει οποιασδήποτε προσωπικής ευθύνης για την τραγωδία στο Μαρί, όπως του καταλογίζεται στο πόρισμα του νομικού Πόλυ Πολυβίου και διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Παράλληλα, κατηγόρησε τον νομικό, τον οποίο διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο για να κάνει την έρευνα ότι "υπερέβη τους όρους εντολής του".

Ο κ. Πολυβίου, με τον οποίο επικοινώνησε αργά το βράδυ το ΑΠΕ -ΜΠΕ για να σχολιάσει τη δήλωση Χριστόφια, περιορίστηκε να δηλώσει ότι έκανε το χρέος του, το πόρισμά του είναι σαφές και πρόσθεσε: "Ουδέν άλλο σχόλιο δεν θα γίνει από μέρους μου".

Πάντως, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το κλίμα ήταν βαρύ και υπήρξε μεγάλος προβληματισμός για το τι πρέπει να γίνει στο εξής. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ο υπουργός Εσωτερικών και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά πόσο δήλωση του προέδρου Χριστόφια προκατέλαβε την συνεδρίαση του υπουργικού και γιατί το Σώμα, που είναι θεσμικό όργανο, συνεδρίασε στην οικία του προέδρου Χριστόφια και όχι στο προεδρικό μέγαρο, όπου γίνονται πάντοτε οι συνεδριάσεις του.

Την ίδια περίπου ώρα της συνεδρίασης, πραγματοποιήθηκε έξω από το προεδρικό μέγαρο νέα μαζική συγκέντρωση πολιτών, που αξίωσαν και πάλι την παραίτηση του Κυπρίου προέδρου, ειδικά μετά και τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής.

Η εκδήλωση ήταν ειρηνική. Οι συγκεντρωθέντες φώναζαν συνθήματα εναντίον του προέδρου της Δημοκρατίας και για απόδοση δικαιοσύνης, ενώ κατά διαστήματα ακούγονταν τραγούδια αφιερωμένα ή που γράφτηκαν ειδικά για τους δεκατρείς αδικοχαμένους κατά την φονική έκρηξη.

Στον προαύλιο χώρο του προεδρικού μεγάρου βρισκόταν ισχυρή αστυνομική δύναμη για αντιμετώπιση οποιουδήποτε ενδεχομένου.