Το όνειρο της Σοβιετικής Ένωσης θέλει να αναβιώσει καθώς φαίνεται ο πρώην και μέλλων πρόεδρος της Ρωσίας, αλλά νυν πρωθυπουργός, Βλάντιμιρ Πούτιν,  καθώς σε άρθρο του στην εφημερίδα Izvestia, πρότεινε τη δημιουργίας μιας «Ευρασιατικής Ένωσης» όπως την ονόμασε, στην οποία θα συμμετέχουν πρώην σοβιετικές χώρες.
Στο άρθρο του ο Πούτιν έκανε λόγο για ένα μοντέλο ισχυρής και διεθνικής Ένωσης, που θα είναι σε θέσει να γίνει ένας από τους πόλους του σύγχρονου κόσμου.

Στο «φιλόδοξο» αυτό σχέδιο ο Πούτιν είπε ότι στόχος είναι μια μεγάλη ενσωμάτωση, μετά και την τελωνειακή ένωση με το Καζακστάν και τη Λευκορωσία που επετεύχθη το 2009.

 Η ιδέα της Ευρασιατικής Ένωσης είναι αυτή "της ενσωμάτωσης με νέες πολιτικές και οικονομικές αξίες", ανέφερε ο Πούτιν επισημαίνοντας ότι "αυτές είναι οι απαιτήσεις της εποχής".

Στο άρθρο του ο ρώσος πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίσης "ιστορικό βήμα" την δημιουργία από τον Ιανουάριο του 2012 ενός κοινού οικονομικού χώρου μεταξύ της Ρωσίας της Λευκορωσίας και του Καζακστάν.