Ο Δαλάι Λάμα, πνευματικός ηγέτης των Θιβετιανών, ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Νότια Αφρική, όπου αναμενόταν να μεταβεί αυτή την εβδομάδα για να παραστεί στον εορτασμό των 80ών γενεθλίων του αρχιεπισκόπου Ντέσμοντ Τούτου. Το γραφείο του Δαλάι Λάμα ανακοίνωσε σήμερα ότι το ταξίδι του πνευματικού ηγέτη στη Νότια Αφρική ακυρώθηκε, διότι η χώρα δεν εξέδωσε εγκαίρως τη βίζα του, αν και ο ίδιος είχε καταθέσει τα χαρτιά του εδώ και εβδομάδες.

Η Νότια Αφρική είχε δεχθεί πιέσεις από την Κίνα, με την οποία έχει στενές εμπορικές σχέσεις, να μην θεωρήσει την άδεια εισόδου του Δαλάι Λάμα, καθώς το Πεκίνο τον θεωρεί επικίνδυνο αυτονομιστή.

"Γι' αυτό έχουμε πειστεί ότι για κάποιον λόγο ή λόγους η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι θα ήταν απρόσφορο να εκδώσει βίζα στην αγιότητά του τον Δαλάι Λάμα", όπως ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου του.

Από τη μεριά της η Κλέισον Μονιέλα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, σχολίασε ότι: "Η Νότια Αφρική δεν είπε 'όχι' (...). Ο ίδιος αποφάσισε να ακυρώσει το ταξίδι".

Ο Δαλάι Λάμα, που μετά το τέλος του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική θεωρούνταν σύμβολο της ειρήνης, έχει καταντήσει διπλωματικός πονοκέφαλος για τη χώρα καθώς αυξάνονται οι οικονομικοί της δεσμοί με την Κίνα. Η Πρετόρια είχε ήδη απορρίψει μία προηγούμενη αίτηση για χορήγηση βίζας που είχε καταθέσει ο Δαλάι Λάμα.