Την ποινική δίωξη συνολικά 14 ατόμων φέρεται να εισηγείται η κυπριακή αστυνομία στο πόρισμά της προς τον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη, το οποίο παρέδωσε την Τρίτη στον κ. Κληρίδη ο Αρχηγός του Σώματος, Μιχάλης Παπαγεωργίου. Το ογκωδέστατο πόρισμα αφορά στις ποινικές ευθύνες για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί, που είχε ως αποτέλεσμα τον άδικο χαμό 13 ανθρώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού καναλιού Sigma, η Αστυνομία ζητά την ποινική δίωξη του τέως Αρχηγού και του τέως Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς, καθώς και τεσσάρων άλλων ανώτατων αξιωματικών της Δύναμης. Ζητά, επίσης, την ποινική δίωξη τεσσάρων ανώτατων αξιωματικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Εξαιρετικά πιθανή είναι και η ποινική δίωξη ενός εκ των τέως Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών, Κώστα Παπακώστα και Μάρκου Κυπριανού, αντίστοιχα, χωρίς να αποκλείεται η ποινική δίωξη και των δύο. Το ίδιο ισχύει και για τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών.

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες που αναμένεται να τους απαγγελθούν, αφορούν ανθρωποκτονία εξ αμελείας, αμέλεια καθήκοντως και υπέρβαση εξουσίας. Τα κατηγορητήρια δεν αναμένεται να επιδοθούν πριν από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Παραλαμβάνοντας το πόρισμα της Αστυνομίας, ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης, τόνισε πως θα πρέπει να μελετηθεί πολύ προσεκτικά το υλικό που έχει στη διάθεσή του, ώστε να υπάρξει κατάληξη σε σωστές και τεκμηριωμένες αποφάσεις. Θα υπάρξει, είπε, απόφαση για ενδεχόμενες ποινικές διώξεις το συντομότερο δυνατό.

Εντός των ημερών ο Γενικός Εισαγγελέας αναμένεται να δώσει οδηγίες για νέο κύκλο ερευνών, στη βάση του πορίσματος Πολυβίου.