Τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν και πολλοί άμαχοι τραυματίστηκαν σήμερα σε συγκρούσεις ανάμεσα σε στρατιώτες και αποστάτες στην πόλη Τζάμπαλ αλ Ζαουίγια, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, είπαν ακτιβιστές. "Τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν και πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα στο συριακό στρατό και αποστάτες στην Τζάμπαλ αλ Ζαουίγια", στην επαρχία Ιντλίμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δυνάμεις του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας εξαπέλυσαν επίθεση σε χωριά στην περιοχή, ανέφεραν το Παρατηρητήριο και οι Επιτροπές Τοπικού Συντονισμού, που συσπειρώνουν αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι επιχειρήσεις για να κατασταλεί το κίνημα αμφισβήτησης του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν στοιχίσει τη ζωή 2.700 και πλέον ανθρώπων από τα μέσα του Μαρτίου.

Η αντιπολίτευση της Συρίας και πολλές δυτικές χώρες εντωμεταξύ καταδίκασαν το βέτο που άσκησαν χθες η Ρωσία και η Κίνα στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδίκαζε το συριακό καθεστώς για την αιματηρή καταστολή. Η κυβέρνηση στην Δαμασκό έκανε αντίθετα λόγο για μια "ιστορική" απόφαση.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι "πιστεύουμε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας απέσεισε την ευθύνη του χθες", προσθέτοντας ότι "οι χώρες οι οποίες επέλεξαν να ασκήσουν βέτο (στο σχέδιο απόφασης) θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στο συριακό λαό".

Στο μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας κάλεσε σήμερα τον σύρο πρεσβευτή Ράντουαν Λούτφι, στον οποίο επέδωσε διαμαρτυρία για την "απαράδεκτη", όπως ανέφερε "καταδίωξη" και τον "εκφοβισμό" που υφίστανται σύροι αντικαθεστωτικοί στην ευρωπαϊκή χώρα από πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών της Δαμασκού.

Το υπουργείο διαμαρτυρήθηκε παράλληλα έντονα για τις πρόσφατες δηλώσεις του πρεσβευτή της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη, Μπασάρ Τζααφάρι, ο οποίος συνέκρινε την υποστήριξη από μέρους της Γερμανίας στο σχέδιο απόφασης που καταδίκαζε την καταστολή εναντίον των διαδηλωτών με την καταδίωξη των Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία αντικαθεστωτικοί στην Ευρώπη και στην Αμερική καταδιώκονται από άνδρες της συριακής κατασκοπείας που εργάζονται στις πρεσβείες της χώρας. Στην έκθεση η Αμνηστία έκανε λόγο για τουλάχιστον 30 τέτοιες υποθέσεις στον Καναδά, στη Χιλή, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ισπανία, στη Σουηδία, στη Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, δύο διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφεραν σήμερα ότι λυπούνται για "την ανακρίβεια και την εσφαλμένη ταυτοποίηση" της σορού μιας σύριας γυναίκας η οποία εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση αν και είχε καταγγελθεί ο θάνατός της τον Σεπτέμβριο.

 Σε κοινό ανακοινωθέν τους η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), που εδρεύει στις ΗΠΑ, ανέφεραν ότι επαλήθευσαν τις πληροφορίες περί του θανάτου της Ζάιναμπ αλ Χόσνι από "πολλές και ανεξάρτητες πηγές".

Η Αμνηστία εξήγησε ότι δημοσίευσε το δελτίο Τύπου της μετά από επικοινωνία με έναν αδελφό της, ενώ το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι μίλησε με την μητέρα της και άλλους συγγενείς της.

"Φαίνεται πλέον ότι η οικογένεια της Ζάιναμπ έκανε εσφαλμένη αναγνώριση της σορού της λόγω των εκτεταμένων παραμορφώσεων που είχε υποστεί η σορός".

Η συριακή τηλεόραση μετέδωσε την 4η Οκτωβρίου μια συνέντευξη με μια γυναίκα που είπε ότι είναι η αλ Χόσνι. Προσέθεσε ότι εγκατέλειψε το σπίτι της οικογένειάς της λόγω της κακομεταχείρισης από τους αδελφούς της. Αμφότερες οι οργανώσεις ζήτησαν από τις συριακές αρχές να τους επιτρέψει την πρόσβαση στη χώρα για να ερευνήσουν αυτή και "άλλες υποθέσεις" που τους έχουν καταγγελθεί.

Παρά την συνεχιζόμενη κρίση στη χώρα, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ εξέδωσε σήμερα ένα διάταγμα που ορίζει την 12η Δεκεμβρίου ως την ημερομηνία διεξαγωγής δημοτικών εκλογών, όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA.

"Το διάταγμα υπογραμμίζει τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία της (συριακής) ηγεσίας όταν δεσμεύτηκε για την διεξαγωγή εκλογών σε εθνικό επίπεδο που θα γίνονταν πριν από το τέλος του 2011, όπως είχε ανακοινωθεί", δήλωσε ο υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Όμαρ Ιμπραχίμ Γαλαουάντζι.

Ο Άσαντ κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη χώρα να λάβουν μέρος στις εκλογές, περιλαμβανομένης της αντιπολίτευσης.

TAGS