Τουλάχιστον 94 παιδιά έχουν σκοτωθεί εφέτος στην Υεμένη από τα διασταυρούμενα πυρά των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού από την μια και ένοπλων διαδηλωτών από την άλλη, ανακοίνωσε η UNICEF.
Σύμφωνα με την οργάνωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, τουλάχιστον 240 παιδιά έχουν τραυματιστεί από πυρά όπλων και εκρήξεις οβίδων αφότου ξέσπασε η αναταραχή στη χώρα εφέτος.

"Η UNICEF καταδικάζει το ότι παιδιά βρίσκονται σε διασταυρούμενα πυρά στην Υεμένη και καλεί όλες τις πλευρές να καταβάλλουν την μέγιστη δυνατή προσπάθεια να προστατεύουν τις ζωές των αμάχων, ειδικά των γυναικών και των παιδιών", ανέφερε ο Άντονι Λέικ, ο διευθυντής της.

Ο Λέικ τόνισε πως οι ταραχές στην Υεμένη έχουν σοβαρότατες συνέπειες για τα παιδιά, πολλά εκ των οποίων θα χρειαστούν μακροπρόθεσμη φροντίδα για να συνέλθουν. Πρόσθεσε ότι ήδη, τα παιδιά από την Υεμένη αντιμετώπιζαν το φάσμα του υποσιτισμού και της φτώχειας πριν καν από το ξέσπασμα των ταραχών, με το 43% των 3,6 εκατ. παιδιών κάτω των 5 ετών στη χώρα να θεωρούνται ελλιποβαρή και η ανάπτυξη του 58% των παιδιών να είναι ανεπαρκής.

Στο μεταξύ οι υπηρεσίες πληροφοριών της Υεμένης ανέφεραν σήμερα ότι δεν διαθέτουν ουσιαστικές αποδείξεις ότι ο Ανουάρ αλ Αουλάκι πράγματι σκοτώθηκε στο βομβαρδισμό από αμερικανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην επαρχία Μαρίμπ. "Δεν υπάρχουν αδιάψευστες αποδείξεις" ότι ο αλ Αουλάκι βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο που καταστράφηκε από το βομβαρδισμό, είπε μια πηγή των υεμενίτικων υπηρεσιών πληροφοριών, εξηγώντας ότι είναι δύσκολο να ταυτοποιηθούν τα απομεινάρια μετά το βομβαρδισμό.

"Δεν υπήρχε πτώμα. Όλο κι όλο ό,τι απέμενε μετά το επεισόδιο ήταν υπολείμματα αναμιγμένα με κομμάτια του αυτοκινήτου. Τα απομεινάρια αυτά συλλέχθηκαν και ετάφησαν από κατοίκους της περιοχής".

Την 30ή Σεπτεμβρίου το υπουργείο Άμυνας της Υεμένης ανέφερε ότι ο αλ Αουλάκι, γεννημένος στις ΗΠΑ ισλαμιστής ιμάμης και θεωρούμενος ως πνευματικός ηγέτης της αλ Κάιντα, σκοτώθηκε. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι ο θάνατός του αποτελεί "σοβαρό πλήγμα" για το δίκτυο της αλ Κάιντα.

Πάντως οι ΗΠΑ "παρακολουθούν" το πώς ο θάνατος του αλ Αουλάκι θα επηρεάσει την δράση της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, καθώς ο ισλαμιστής ιερωμένος έπαιζε "ηγετικό ρόλο στο σχεδιασμό και στην διεύθυνση των σχεδίων για τις δολοφονίες αθώων αμερικανών", σύμφωνα με τον Μάθιου Όλσεν, διευθυντή του Εθνικού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου.

Τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών ανησυχεί το ενδεχόμενο η αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο να "συμμαχήσει με την αλ Σεμπάμπ", την ισλαμιστική παράταξη που δρα στη Σομαλία, είπε ο 'Ολσεν.