Συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και ομάδες νέων στο Σαντιάγκο της Χιλής προκάλεσαν χθες Πέμπτη τον τραυματισμό τουλάχιστον 30 ανθρώπων, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό, στη διάρκεια μιας νεάς φοιτητικής διαδήλωσης την επομένη της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο κράτος και τους φοιτητές για μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Τουλάχιστον 132 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μεγάλος αριθμός ανηλίκων, συνελήφθησαν στη διάρκεια συγκρούσεων, κατά τις οποίες η αστυνομία διέλυσε με αντλίες νερού και δακρυγόνα χιλιάδες φοιτητές που συγκεντρώνονταν για μια πορεία, τη διαδρομή της οποίας δεν είχαν εγκρίνει οι αρχές.

Είκοσι πέντε αστυνομικοί και πέντε πολίτες είναι μεταξύ των τραυματιών και οι συλληφθέντες κατηγορούνται για "σοβαρή διατάραξη της τάξης, καταστροφές και τραυματισμούς αστυνομικών", κυρίως με πέτρες, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Οι αρχές του Σαντιάγκο είχαν εγκρίνει τη χθεσινή διαδήλωση, την 37η από την αρχή του κινήματος, αλλά σε μια διαδρομή στις δυτικές περιοχές της πρωτεύουσας, μακριά από τη μεγάλη λεωφόρο Λα Αλαμέδα, στην οποία ήθελαν να διαδηλώσουν οι φοιτητές.

Σποραδικά επεισόδια έφερναν αντιμέτωπους ως το απόγευμα αστυνομικούς και νέους σε διάφορα σημεία του Σαντιάγκο, γύρω από αυτοσχέδια οδοφράγματα με φλεγόμενα ελαστικά.

Οι φοιτητές κάλεσαν σε διαδήλωση μετά την κατάρρευση, το βράδυ της Τετάρτης, των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα συνδικάτα τους και την κυβέρνηση. Ο διάλογος αυτός άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από πέντε μήνες κινητοποιήσεων των φοιτητών, των μαθητών και των εκπαιδευτικών που ζητούν μια βαθιά εκαπιδευτική μεταρρύθμιση. Ζητούν μια "αλλαγή μοντέλου" στο χιλιανό εκπαιδευτικό σύστημα των δύο ταχυτήτων, όπου ο δημόσιος τομέας δεν χρηματοδοτείται επαρκώς από τότε που το κράτος αποστασιοποιήθηκε απ' αυτόν στη δεκαετία του 1980, την εποχή της δικτατορίας.