Μια νέα, μεγάλη επιχείρηση στη Σύρτη, ένα από τα τελευταία προπύργια του Καντάφι, ξεκίνησαν δυνάμεις που είναι πιστές στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (NTC). Εκατοντάδες οχήματα προσέγγισαν την πόλη από ανατολικά και δυτικά και προσέγγισαν το κέντρο.

Χιλιάδες πολίτες έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ωστόσο, αρκετοί παραμένουν στην πόλη.

Όλμοι και πυρά αρμάτων μάχης έπληξαν την πόλη την Παρασκευή, ενώ καπνός υψώθηκε πάνω από τη Σύρτη, καθώς πολλά κτίρια έπιασαν φωτιά.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση των τελευταίων ημερών κατά της Σύρτης, προπύργιο του Καντάφι.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο επιθυμεί νίκη επί των δυνάμεων του πρώην Λίβυου ηγέτη στην πόλη, μιας και έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να σκεφτεί το μέλλον της χώρας πριν την κατάληψη της Σύρτης.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, αξιωματικοί των δυνάμεων της μεταβατικής κυβέρνησης πιστεύουν ότι υψηλοί αξιωματούχοι του καθεστώτος Καντάφι κρύβονται στην πόλη, ανάμεσά τους και ο γιος του Καντάφι, αλ-Μοατέσαμ.

Η επιχείρηση έρχεται μερικές ώρες μετά από το μήνυμα του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος κάλεσε τους Λίβυους να αντισταθούν μαζικά... αλλά ειρηνικά στη νέα ηγεσία της χώρας.

Η κατάσταση στη χώρα είναι πλέον ανυπόφορη, υπογράμμισε ο πρώην Λίβυος ηγέτης.

«Καλώ όλους τους Λίβυους να βγουν στις πλατείες, τις πόλεις, τα χωριά και τις οάσεις», συνέχισε, λέγοντας όμως ότι πρέπει να βγουν ειρηνικά και με θάρρος, ανεμίζοντας την πράσινη σημαία της χώρας -το Μεταβατικό Συμβούλιο επανέφερε την σημαία που κατάργησε ο Καντάφι.
TAGS