Ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Κέβιν Ραντ, καταβάλλει έντονες, αλλά «διακριτικές», προσπάθειες για να πετύχει την απελευθέρωση ενός έφηβου Αυστραλού που συνελήφθη για έχει ναρκωτικά στην Ινδονησία. Ο εφιάλτης του 14χρονου, από το Nιουκάστλ της Νέας Νότιας Ουαλίας, ξεκίνησε όταν πήγε για κολύμπι στο Μπαλί, όπου ήταν σε διακοπές με τους γονείς του και συνελήφθη από την τοπική αστυνομία με περίπου 6 γραμμάρια χασίς στις τσέπες του. Το είχε αγοράσει από έναν ντόπιο, ο οποίος του είχε παραπονεθεί ότι δεν έχει φάει για μέρες. Το ποσό της συναλλαγής αντιστοιχούσε σε $28 περίπου.

Ο έφηβος κρατείται σε αστυνομικό τμήμα και, όπως αναφέρεται, είναι σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση. Κλαίει, φωνάζει και αρνείται να φάει. Σε απόγνωση βρίσκονται και οι γονείς του, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιτύχουν την αποφυλάκισή του.

Οι αυστραλιανές αρχές έχουν επέμβει μέχρι το σημείο που τους επιτρέπεται, ο δε υπουργός Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι έχει δώσει εντολή στον πρέσβη της Ινδονησίας να θέσει το θέμα στην κορυφή των προτεραιοτήτων του. Από την άλλη πλευρά, αρνείται να κάνει σχόλια για τους νόμους της γειτονικής χώρας.

Αν, ο ανήλικος κριθεί ένοχος διακίνησης ή χρήσης ναρκωτικών, ενδέχεται να καταδικαστεί σε φυλάκιση από δύο μέχρι έξι ετών.

Στο Ντενπασάρ, να σημειωθεί, δεν υπάρχει ιδιαίτερη αντιμετώπιση των ανηλίκων ούτε σε επίπεδο δικαιοσύνης, ούτε σε επίπεδο σωφρονιστικού συστήματος. Δικάζονται στα κανονικά δικαστήρια και κλείνονται στα ίδια κελιά με τους ενήλικες.

Θύελλα αντιδράσεων πάντως έχει προκαλέσει το γεγονός ότι τα ΜΜΕ στην Αυστραλία δημοσιοποίησαν το όνομα του εφήβου, αν και αυτό απαγορεύεται από το νόμο.