Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχάρη σήμερα «εγκάρδια» τις τρεις γυναίκες- την πρόεδρο της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ, τη λιβεριανή ακτιβίστρια Λέιμα Γκμπόουι και την Ταϊακούλ Κάρμαν, ακτιβίστρια στην Υεμένη- που τιμήθηκαν με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης 2011. Αυτό το βραβείο «είναι μία αναγνώριση του καθοριστικού ρόλου που διαδραματίζουν οι γυναίκες στην ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων και στη δημοκρατική μετάβαση σε όλο τον κόσμο», αναφέρουν ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε κοινό τους ανακοινωθέν.

«Πρόκειται για τη νίκη μίας νέας, δημοκρατικής Αφρικής και ενός νέου αραβικού, δημοκρατικού κόσμου που ζουν ειρηνικά και σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσαν, ενώ κάλεσαν τους ηγέτες όλου του κόσμου να «βελτιώσουν τα δικαιώματα των γυναικών».

Και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συνεχάρη την Τζόνσον-Σίρλιφ, την Γκμπόουι και την Κάρμαν, ενώ χαιρέτισε και «την ειρηνική τους μάχη υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και της ειρήνης», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ από τη μεριά του χαιρέτισε «τη μάχη των τριών υποδειγματικών γυναικών».

Σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους ο Ζιπέ εξήρε τις προσπάθειες αυτών των "τριών υποδειγματικών γυναικών, των ακούραστων υπερμάχων της ειρήνης και της δημοκρατίας".

«Η μάχη των τριών υποδειγματικών αυτών γυναικών αποτελεί ένα μήνυμα ελπίδας για τους αφρικανικούς και αραβικούς λαούς. Σήμερα, η σκέψη μου πάει στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο που αγωνίζονται για το μέλλον των λαών τους», επεσήμανε ο γάλλος υπουργός.

Ο Ουάελ Γόνεμ, το στέλεχος του αμερικανικού ομίλου Google που συνελήφθη και κρατήθηκε επί πολλές ημέρες από τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας επειδή συμμετείχε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που οδήγησαν τον Φεβρουάριο στην πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, συνεχάρη σήμερα την ακτιβίστρια από την Υεμένη Ταϊακούλ Κάρμαν για την «άξια νίκη» της.

«Συγχαρητήρια στην Ταϊακούλ Κάρμαν για την άξια νίκη της, ως Άραβας είμαι περήφανος. Το πραγματικό βραβείο για όλους μας είναι ότι οι χώρες μας είναι πιο δημοκρατικές και να σέβονται περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα», έγραψε ο Γόνεμ στο λογαριασμό του στο Twitter.