Δύο νεαροί Θιβετιανοί αυτοπυρπολήθηκαν σήμερα στη νοτιοδυτική Κίνα, όπως ανακοίνωσε ο οργάνωση Free Tibet, με αποτέλεσμα να φθάσουν τις επτά οι ενέργειες αυτού του είδους στην περιοχή από τον Μάρτιο Ο Σοεπέλ, 19 ετών, και ο Καγιάνγκ, 18 ετών, πιστεύεται ότι ήταν μοναχοί στο βουδιστικό μοναστήρι Κίρτι στην επαρχία Σετσουάν, επίκεντρο κινητοποιήσεων εναντίον των πολιτικών της Κίνας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση Free Tibet.

Ο Σοεπέλ πέθανε επί τόπου, ενώ η κατάσταση και το πού βρίσκεται ο Καγιάνγκ δεν είναι γνωστά, πρόσθεσε η οργάνωση με έδρα το Λονδίνο επικαλούμενη ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από τοπικές πηγές.

Η αυτοπυρπόληση των νεαρών αυτών είναι η έβδομη που σημειώνεται από τον Μάρτιο στην περιοχή, καθώς νεαροί θιβετιανοί μοναχοί διαμαρτύρονται εναντίον των θρησκευτικών ελέγχων που επιβάλλει η κινεζική κυβέρνηση, η οποία έχει χαρακτηρίσει τον εξόριστο πνευματικό ηγέτη των Θιβετιανών Δαλάι Λάμα βίαιο αυτονομιστή.

 "Είναι πλέον προφανές ότι υπάρχουν πολλοί γενναίοι νεαροί Θιβετιανοί που είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο μακροχρόνιες ανθρωπιστικές κρίσεις ανεξάρτητα από το κόστος που θα πληρώσουν", δήλωσε η Στέφανι Μπρίγκντεν, διευθύντρια της Free Tibet σε ανακοίνωσή της.

"Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί πια να παραμένει σιωπηλή μπροστά στη συνεχιζόμενη βίαιη καταστολή των Θιβετιανών από το κινεζικό κράτος", πρόσθεσε.

 Η Κίνα φυλάκισε τον Αύγουστο τρεις μοναχούς για τη συμμετοχή τους στην αυτοπυρπόληση τον Μάρτιο ενός άλλου μοναχού, γεγονός το οποίο πυροδότησε βίαιη καταστολή των διαμαρτυριών από τις κινεζικές αρχές και τη φυλάκιση για ένα μήνα περίπου 300 θιβετιανών μοναχών.

Ένας μοναχός από το μοναστήρι Κίρτι αυτοπυρπολήθηκε σε μία αγορά τη Δευτέρα, ενώ δύο ακόμη 18χρονοι μοναχοί αυτοπυρπολήθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου και, όπως μετέδωσαν τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης, υπέστησαν ελαφρά εγκαύματα.