Τουλάχιστον 187 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της καταστολής των διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Η επιτροπή, η οποία ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της 58ης συνόδου της, εξέφρασε τη "βαθιά της ανησυχία για τις τακτικές εκθέσεις, που είναι αξιόπιστες και επιβεβαιωμένες και σύμφωνα με τις οποίες σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών έχουν διαπραχθεί από την αρχή της εξέγερσης τον Μάρτιο του 2011", τονίζει η επιτροπή στα συμπεράσματά της.

Αναφέρει μάλιστα "αυθαίρετες συλλήψεις, και δολοφονίες παιδιών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, βασανιστήρια και κακή μεταχείριση".

Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο Ελβετός Ζαν Τσερμάτεν εξέφρασε τη λύπη του για την κατάσταση.

Εξήγησε ότι από τις 22 Σεπτεμβρίου, η επιτροπή είχε στη διάθεση της έναν κατάλογο όπου καταγράφονταν τουλάχιστον 187 σκοτωμένα παιδιά.

"Ήταν ένας κατάλογος με τουλάχιστον 187 παιδιά που έχουν σκοτωθεί", είπε, σημειώνοντας ότι αυτά τα αριθμητικά στοιχεία προήλθαν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και από ΜΚΟ.

Η βία είχε "άμεσες επιπτώσεις" στα παιδιά, από τη μη τήρηση του δικαιώματος στη ζωή, τις συλλήψεις και τις κρατήσεις, αλλά επίσης και τις "έμμεσες επιπτώσεις", κυρίως λόγω της εξαφάνισης ή του θανάτου των μελών της οικογένειάς τους ή ακόμη των δυσκολιών πρόσβασης στην εκπαίδευση, πρόσθεσε.

Στα συμπεράσματά της, η Επιτροπή ζητεί από τις συριακές αρχές να λάβουν "άμεσα μέτρα για να σταματήσει η χρήση υπερβολικής και θανατηφόρας βία κατά των αμάχων και να αποτραπεί κάθε περαιτέρω βία κατά των παιδιών".

Η καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας έχει προκαλέσει περισσότερους από 2.900 θανάτους από τις 15 Μαρτίου στην Συρία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ