Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Πολωνία, όπου οι κάλπες στα περίπου 26.000 εκλογικά τμήματα της χώρας άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας).
Φαβορί θωρείται το κυβερνών φιλελεύθερο κόμμα "Πολιτική Πλατφόρμα".

Δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από τη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας, την Παρασκευή το βράδυ, δίνει ένα προβάδισμα δέκα μονάδων στην "Πολιτική Πλατφόρμα" (ΡΟ) του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ (39,5%) έναντι του συντηρητικού "Νόμος και Δικαιοσύνη" (PiS) του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι (29,1%).

Το κόμμα του Τουσκ επικέντρωσε την προεκλογική του εκστρατεία στην εξασφάλιση κεφαλαίων από την ΕΕ για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της χώρας, ενώ το κόμμα του Κατσίνσκι υποστηρίζει ότι η Βαρσοβία πρέπει να υιοθετήσει μια πιο σκληρή στάση στις σχέσεις της με το Βερολίνο και τη Μόσχα.

Την έκπληξη αυτών των εκλογών μπορεί να κάνει ένα νέο αριστερό κόμμα, το "Κίνημα του Παλικότ".

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση το αντικληρικό αυτό κόμμα, το οποίο ίδρυσε ένας επιχειρηματίας, ο Γιάνους Παλικότ, συγκεντρώνει ποσοστό 10,3% στις προθέσεις ψήφου και έρχεται στην τρίτη θέση μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες και το μικρό αγροτικό κόμμα (PSL).

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται αργά το βράδυ.

Συνολικά 560 έδρες πρόκειται να ανανεωθούν στις εκλογές αυτές-460 στην Κάτω Βουλή και 100 στην Ανω Βουλή.