Το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα "Πολιτική Πλατφόρμα" του πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ απέσπασε το 37,5% των ψήφων κατά τις βουλευτικές εκλογές και ο εταίρος του στην κυβέρνηση συνασπισμού, το Κόμμα των Αγροτών, εξασφάλισε το 9,5%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα μετά την καταμέτρηση του 65% των ψήφων. Τα αποτελέσματα αυτά εξασφαλίζουν στα δύο κόμματα 233 έδρες στο κοινοβούλιο, αριθμός ικανός για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή.

Ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι παραδέχθηκε την ήττα του, ενώ ο ηγέτης του Αγροτικού Κόμματος Βαλντεμάρ Πάβλακ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε νέο κυβερνητικό συνασπισμό με τον Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Ντόναλντ Τουσκ θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Πολωνίας από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989 που κυβερνά για δύο συνεχείς θητείες.

Ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός οδήγησε τη χώρα σε τετραετή ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, διασχίζοντας την παγκόσμια οικονομική κρίση χωρίς ύφεση.

Η νίκη του Τουσκ αναμένεται να ικανοποιήσει τις αγορές, που προσδοκούν ακόμη τέσσερα χρόνια πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στη μεγαλύτερη χώρα της ανατολικής Ευρώπης μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης τη στιγμή που επιδεινώνεται η κρίση στην ευρωζώνη.

Σημειώνεται ότι ο πολωνός πρωθυπουργός διατηρεί καλές σχέσεις με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και έχει επιδιώξει μία προσεκτική προσέγγιση με τη Ρωσία.