Η οικογένεια του τέως διοικητή του Ναυτικού, αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη, και η οικογένεια του τέως διοικητή της ναυτικής βάσης στο Μαρί Λάμπρου Λάμπρου, που σκοτώθηκαν στην έκρηξη της 12ης Ιουλίου, αποδοκίμασαν έντονα το αστυνομικό πόρισμα το οποίο επιρρίπτει ευθύνες στους δύο νεκρούς αξιωματικούς. Οι δικηγόροι της οικογένειας Ιωαννίδη σε ανακοίνωσή τους καλούν τον Γενικό Εισαγγελέα να απαντήσει εγγράφως στις οικογένειες των δύο αξιωματικών του Ναυτικού εάν συμφωνεί με τα συμπεράσματα του πορίσματος, όσον αφορά τα δύο θύματα, και εάν η αστυνομία νομιμοποίητο να εξετάσει θέμα ευθύνης των νεκρών.

Οι δικηγόροι τονίζουν ότι αν ο Εισαγγελέας αρνηθεί να το πράξει, θα προχωρήσουν σε αγωγές εναντίον της Δημοκρατίας και άλλων προσώπων, προκειμένου το δικαστήριο να αποφασίσει κατά πόσο οι δύο αξιωματικοί είχαν επιδείξει οποιαδήποτε αμέλεια ή παραβεί οποιοδήποτε καθήκον, καθώς και για τις ευθύνες της Δημοκρατίας και τη συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών άλλων ατόμων.

Οι δικηγόροι προειδοποιούν, επίσης, με νομικά μέτρα όσους έχουν ήδη προσβάλει ή θα συνεχίσουν να προσβάλλουν κατά τέτοιο τρόπο τη μνήμη των δύο αξιωματικών.

Εξάλλου, η οικογένεια του αντιπλοίαρχου Λάμπρου Λάμπρου, με ανακοίνωση του δικηγόρου της, αναφέρει ότι δεν ζητήθηκε από την αστυνομία να ετοιμάσει πόρισμα για τις ευθύνες αναφορικά με την έκρηξη στο Μαρί, αλλά να διερευνήσει αν διεπράχθησαν ποινικά αδικήματα και από ποιους, σημειώνοντας πως «μέσα σ' αυτούς που πιθανόν να διέπραξαν ποινικά αδικήματα, δεν μπορούσαν να περιλαμβάνονται οι δύο νεκροί αξιωματικοί, καθότι οι νεκροί δεν διώκονται ποινικά». Περαιτέρω ανέφεραν ότι η επίμαχη αυτή αναφορά του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων του Αρχηγείου Αστυνομίας έχει προκαλέσει απέραντη θλίψη στην οικογένεια.

«Αναμένουμε την τελική τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος έχει σ' αυτό το στάδιο την δικαιοδοσία να αποφανθεί αν ενδείκνυται να γίνει τέτοια αναφορά και κατά πόσο η αναφορά αυτή αποτελεί προσβολή της μνήμης αποθανόντος», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η οικογένεια του Λάμπρου Λάμπρου αναφέρει, τέλος, ότι η εκκένωση της ναυτικής βάσης δεν ήταν της αρμοδιότητας των δύο αξιωματικών, καθώς «άλλοι είχαν αυτή την ευθύνη και ότι ούτε ο Αρχηγός ούτε ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς διέταξαν τους δύο αξιωματικούς να εκκενώσουν την βάση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».