Αρκετοί ευρωπαίοι υπουργοί εξέφρασαν σήμερα την ανησυχία τους, την επομένη των συγκρούσεων στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ανάμεσα σε χριστιανούς κόπτες και τις δυνάμεις της τάξης, κατά τις οποίες 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε "ιδιαίτερα ανήσυχος και τρομαγμένος", ενώ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν 'Αστον υπενθύμισε ότι η θρησκευτική ελευθερία "είναι απολύτως θεμελιώδης".

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι καταδίκασε τα "πολύ σοβαρά βίαια επεισόδια" εναντίον της χριστιανικής κοινότητας της Αιγύπτου και ζήτησε μια "ομόφωνη καταδίκη" της ΕΕ.

"Η θρησκευτική ελευθερία είναι πρώτιστης σημασίας", δήλωσε ο Φρατίνι καλώντας τις αιγυπτιακές αρχές να διώξουν και να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους των βίαιων επεισοδίων σε βάρος της χριστιανικής κοινότητας. "Αυτό θα ήταν μια καλή ένδειξη πριν από τις εκλογές", που προβλέπεται να διεξαχθούν το Νοέμβριο στην Αίγυπτο, οι πρώτες μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας εξέφρασε τη λύπη του για την "έξοδο" των χριστιανών της Αιγύπτου. "Δεν ξέρω αν ο αριθμός των 10.000 είναι πραγματικός αλλά είναι ένας τεράστιος αριθμός", είπε.

Η ισπανίδα ομόλογός του Τρινιδάδ Χιμένεθ έκανε λόγο για μια "ανησυχητική κατάσταση".

Είκοσι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν χθες Κυριακή όταν βίαια επεισόδια ξέσπασαν σε μια αρχικά ειρηνική διαδήλωση στο Κάιρο.

Την ίδια ώρα στην Αίγυπτο, ο πρωθυπουργός Εσάμ Σάραφ συγκάλεσε εκτάκτως σήμερα το υπουργικό συμβούλιο και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί στο Κάιρο, ενώ οι χθεσινές ταραχές αναβίωσαν τους φόβους για νέα επεισόδια διαθρησκευτικής βίας στη χώρα.

Το χρηματιστήριο του Καΐρου είχε σημαντικές απώλειες σήμερα, με τον δείκτη EGX να υποχωρεί 207,31 μονάδες και να διαμορφώνεται με τις πρώτες συναλλαγές στις 3.821,40 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 5,15%.