Στο Μαυροβούνιο δρουν 35 οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, ο μεγαλύτερος αριθμός των οποίων ασχολείται με την προμήθεια και τη διακίνηση ναρκωτικών, σύμφωνα με τον «Χάρτη του οργανωμένου εγκλήματος», που συνέταξε η ηγεσία της αστυνομίας για πρώτη φορά με βάση τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας της Ποντγκόριτσας «Βιέστι», σε έκθεση, με τίτλο «Αποτίμηση των κινδύνων του οργανωμένου εγκλήματος», που συντάχθηκε από αναλυτές με τη συνεργασία ειδικών από την Αυστρία, τονίζεται ότι κύριες απειλές στη χώρα είναι το εμπόριο ναρκωτικών, το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και το λαθρεμπόριο όπλων.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι το Μαυροβούνιο είναι μια σχετικά μικρή αγορά, αλλά αποτελεί χώρα διέλευσης, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, του γεγονότος ότι είναι παραθαλάσσια χώρα και επειδή βρίσκεται πολύ κοντά σε τμήμα της λεγόμενης «βαλκανικής οδού» των ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, οι διακινητές ναρκωτικών προσπαθούν να μεταφέρουν σε νόμιμες τραπεζικές ροές τα ποσά που προέρχονται από το λαθρεμπόριο και τα μέλη και οι αρχηγοί εγκληματικών ομάδων αγοράζουν μετοχές, ξενοδοχεία, κέντρα διασκέδασης και επενδύουν σε πολυτελή ακίνητα.

Ως κέντρα του οργανωμένου εγκλήματος στο Μαυροβούνιο αναφέρονται η πόλη Ρόζαγιε, στο βόρειο τμήμα, η πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα και οι πόλεις Μπαρ και Κότορ στο νότιο τμήμα της χώρας.