Μεγάλο ποσοστό των Σλοβένων τάσσεται κατά της μετονομασίας οδών και πλατειών, οι οποίες από την περίοδο της πρώην Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας φέρουν το όνομα του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη για την εφημερίδα «Ντέλο» της Λιουμπλιάνας.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Σλοβενίας πρόσφατα ακύρωσε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Λιουμπλιάνας, το οποίο το 2009 ονόμασε μία νέα οδό στη σλοβενική πρωτεύουσα, λεωφόρο Τίτο, αλλά στη χώρα 12 πλατείες και οδοί εξακολουθούν να φέρουν το όνομα του ισόβιου ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας και δεν έχουν μετονομαστεί.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 83% των ερωτηθέντων διαφωνεί με την αλλαγή του ονόματος των οδών και των πλατειών, το 15,1% τονίζει ότι πρέπει να μετονομαστούν και το 1,9% δεν εκφέρει άποψη.

Τα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου, στο αιτιολογικό της ομόφωνης απόφασης τους για αλλαγή του ονόματος της οδού στη Λιουμπιάνα, ανέφεραν ότι ο Τίτο εκτός των άλλων ήταν το πιο εξέχον σύμβολο του «αντιδημοκρατικού καθεστώτος» της πρώην Γιουγκοσλαβίας, το οποίο «καταπάτησε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» και ότι αν η οδός φέρει το όνομά του, αυτό θα εκληφθεί ως εξύμνηση του «ολοκληρωτικού καθεστώτος», κάτι που απαγορεύεται από το Σύνταγμα.

Ταυτόχρονα, οι δικαστές ανέφεραν ότι η απόφασή τους δεν αφορά μόνο την ονοματοδοσία της οδού στη Λιουμπλιάνα πριν από δύο χρόνια, αλλά και μελλοντικές νέες αποφάσεις, όχι όμως και τις οδούς και τις πλατείες που φέρουν το όνομα Τίτο από την περίοδο της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Την πρόταση να δοθεί το όνομα του Τίτο σε οδό της Λιουμπλιάνας είχε στηρίξει ο δήμαρχος Ζόραν Γιάνκοβιτς και για το θέμα είχε διεξαχθεί και τοπικό δημοψήφισμα.