Η κρίση χρέους, η οικονομική πολιτική της ΕΕ, η Σύνοδος του G20 και οι κλιματικές αλλαγές είναι τα βασικά θέματα που απασχολούν τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα στο Λουξεμβούργο, προετοιμάζοντας την ημερήσια διάταξη του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Νωρίς το απόγευμα ο Χέρμαν Βαν Ρόμπαι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και του Eurogroup την Κυριακή στις 23 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αφοσιωθεί σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική κρίση, ενώ σημαντικά θέματα θα αποτελέσουν, επίσης, η συντονισμένη δράση για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών και η αναθεώρηση των Συνθηκών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η συζήτηση των «27» αναμένεται να επικεντρωθεί στην απαραίτητη ισορροπία που θα πρέπει να τηρηθεί ανάμεσα στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και στη στήριξη της ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την οικονομική πολιτική, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τις εξωτερικές πτυχές της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ και κυρίως τους τρόπους ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης παγκοσμίως. Επιπλέον, θα συζητηθούν η πρόσφατη συμφωνία σχετικά με τα 6 νομοθετικά μέτρα για την οικονομική διακυβέρνηση.

Επίσης, αναμένεται να προσδιοριστούν μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, αναμένεται να τεθούν υπόψη των ηγετών της ΕΕ, οι προτάσεις που έκαναν στις 6 Οκτωβρίου οι πρωθυπουργοί της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας στην ΕΕ, σε επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο και προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βαν Ρομπάι. Στην επιστολή τους οι τρεις ηγέτες προχωρούν σε συγκεκριμένες προτάσεις «μέσω ανοιχτών και ανταγωνιστικών αγορών, τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο, καινοτομίας, πρόσβασης στη χρηματοδότηση, έξυπνης νομοθεσίας, πράσινης τεχνολογίας και ισχυρής ενιαίας αγοράς». Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης που έχει ως στόχο να επαναφέρει την ΕΕ σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας, μέσω όμως μιας αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας για όλα τα κράτη μέλη.

Εξάλλου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να προσδιορίσει τη θέση της ΕΕ που θα εκφράσει στη Σύνοδο Κορυφής των G20 στις Κάννες, στις 3 και 4 Νοεμβρίου του 2011, υπό την Προεδρία της Γαλλίας. Η ηγεσία της ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της μεταρρύθμισης του διεθνούς νομισματικού συστήματος και να ζητήσει την ενίσχυση της ασκούμενης επιτήρησης από το ΔΝΤ. Στη θέση της Ε.Ε. θα περιλαμβάνεται επίσης η σύγκλιση των μεταρρυθμίσεων των χρηματοπιστωτικών αγορών και οι πολιτικές που έχουν σκοπό να διασφαλίσουν τη δίκαιη και εύρυθμη λειτουργία των αγορών βασικών προϊόντων.

    Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις κλιματικές αλλαγές, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει και θα προσδιορίσει τη θέση της ΕΕ για τη συνεδρίαση του Ντέρμπαν σχετικά με την κλιματική αλλαγή (28 Νοεμβρίου-9 Δεκεμβρίου).