Οι ευρωπαϊκές χώρες ασκούν πιέσεις προκειμένου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει μια απόφαση με την οποία θα καλείται ο πρόεδρος της Υεμένης, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, να εγκαταλείψει την εξουσία, όπως ανέφεραν σήμερα διπλωματικές πηγές από την έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.
Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες ελπίζουν ότι αυτή τη φορά η Ρωσία δεν θα μπλοκάρει την προσπάθεια λήψης απόφασης για την Υεμένη, όπως έγινε με το σχέδιο απόφασης για τη Συρία, στο οποίο άσκησαν βέτο η Μόσχα και το Πεκίνο.

Ο πρεσβευτής της Υεμένης στον ΟΗΕ, Τζαμάλ Μπενόμαρ αναμένεται να παρουσιάσει αύριο Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να μοιραστεί στις 15 χώρες-μέλη του Συμβουλίου ένα σχέδιο απόφασης.

Την ώρα που οι διαδηλωτές στη Σαναά καλούν τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν δράση, οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες, μαζί με τις ΗΠΑ, συντάσσουν ένα ψήφισμα το οποίο θα στηρίζεται στο ειρηνευτικό σχέδιο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC). Το σχέδιο αυτό προβλέπει την αποχώρηση του προέδρου Σάλεχ και την προκήρυξη εκλογών.

Ο πρόεδρος Σάλεχ, ο οποίος κυβερνά την Υεμένη εδώ και 33 χρόνια, αρνήθηκε να υπογράψει το ειρηνευτικό σχέδιο και οι ταραχές ξανάρχισαν μετά την επιστροφή του στη χώρα από τη Σαουδική Αραβία, τον περασμένο μήνα. Από τον Ιανουάριο έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άνθρωποι στις διαδηλώσεις κατά του προέδρου.

Σύμφωνα με ένα διπλωμάτη, το ψήφισμα θα καλεί τον Σάλεχ να υπογράψει και "να θέσει σε εφαρμογή την πολιτική λύση" που πρότεινε το GCC. Θα ζητείται επίσης να σταματήσει η βία απ' όλες τις πλευρές, όμως δεν πρόκειται να διατυπωθεί κάποια απειλή για επιβολή κυρώσεων ή λήψη άλλων μέτρων σε βάρος της Σαναά.