Κυβερνητικό συνασπισμό που παρακάμπτει το ισχυρό κόμμα τα οποία είναι φίλα προσκείμενο στη ρωσική μειονότητα θα σχηματίσουν τρία κεντροδεξιά κόμματα στη Λετονία, ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.

Πρωθυπουργός θα παραμείνει ο απερχόμενος Βάλντις Ντομπρόβσκι, το Κόμμα της Ενότητας του οποίου συμμετέχει στον συνασπισμό μαζί με το Κόμμα της Μεταρρύθμισης και το Εθνικό Μέτωπο.

Ο συνασπισμός πρακτικά εκμηδενίζει τις ελπίδες του φιλορωσικού κόμματος, του Κόμματος της Αρμονίας, να συμμετάσχει για πρώτη φορά σε κυβέρνηση παρά το ότι έχει τη σχετική πλειοψηφία στο νέο Κοινοβούλιο με 31 έδρες.

Ο Βάλντις Ζάτλερς αποφάσισε να ζητήσει τον Ιούλιο τη διεξαγωγή εθνικού δημοψηφίσματος για τη διάλυση του Κοινοβουλίου, γεγονός που οδήγησε σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Στις εκλογές της 18ης Σεπτεμβρίου, το Κέντρο Αρμονίας πήρε το 28,5% των ψήφων και το Κόμμα της Μεταρρύθμισης 20,8%.

Το Κέντρο Αρμονίας προεκλογικά προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια από τα μέτρα της απερχόμενης κεντροδεξιάς κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις περικοπές μισθών και τις μεταρρυθμίσεις για την ένταξη στο ευρώ. Ζήτησε δε να καθυστερήσει η ένταξη στο ευρωπαϊκό νόμισμα (προγραμματίζεται για το 2014) και να επαναδιαπραγματευτούν οι όροι της βοήθειας των 7,5 δισ. ευρώ που πήρε η χώρα το 2008.

Πηγή: In.gr