Απέρριψε η πρόεδρος του Κοσόβου Ατιφέτα Γαχγιάγκα το ενδεχόμενο διχοτόμησης του Κοσόβου ή ειδικού καθεστώτος για το βόρειο τμήμα ή ανταλλαγής εδαφών και ως «απάντηση» στην κριτική που ασκεί η σερβική μειονότητα στην Πρίστινα πρόβαλε την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου Αχτισάαρι. «Δεν θα υπάρξει ειδικό καθεστώς, ούτε διχοτόμηση, ούτε ανταλλαγή εδαφών. Πρέπει να εγκαταλείψουμε τα σχέδια αυτά του περασμένου αιώνα. Οικοδομούμε μια κοινωνία ίσων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Είναι ο ‘χρυσός κανόνας’ της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κοσόβου, σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους στην τσεχική πρωτεύουσα, όπου συμμετείχε στο Φόρουμ «Πράγα 2000», που διοργανώνει ο Τσέχος πρόεδρος Βάτσλαβ Χάβελ, τα τελευταία 15 χρόνια.

Η κ. Γαχγιάγκα κάλεσε τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς να στηρίξει την εφαρμογή και το σεβασμό των κανόνων που ισχύουν στην ΕΕ και τους Σέρβους του Κοσόβου να διαλύσουν τις παράλληλες δομές, σύμφωνα με τηλεγράφημα του τσεχικού πρακτορείου ειδήσεων CTK, που αναμεταδόθηκε από το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta.

Η πρόεδρος του Κοσόβου τάχθηκε υπέρ της διοργάνωσης τοπικών εκλογών στις περιοχές, στις οποίες εγκαθίστανται Σέρβοι του Κοσόβου, ώστε να εκλεγούν άνθρωποι που μιλούν στο όνομα της κοινότητάς τους και ταυτόχρονα σέβονται τους νόμους του Κοσόβου.

Με αφορμή το πρόβλημα στις διοικητικές διαβάσεις του Κοσόβου προς τη Σερβία, η κ. Γιαχγιάγκα είπε ότι οι διαβάσεις αυτές εδώ και 12 χρόνια ήταν ανοιχτή πύλη για λαθρεμπόριο και επιχειρήσεις παράνομων ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος.

«Στον προϋπολογισμό και στην οικονομία του Κοσόβου, αλλά και της Σερβίας αυτό επιφέρει τεράστιες ζημιές», τόνισε και πρόσθεσε ότι η μόνη λύση η επικράτηση του νόμου όχι μόνο στο βορρά, αλλά σε ολόκληρο το Κόσοβο.