Οξεία κριτική δέχθηκε χθες βράδυ ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης με θέμα την ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού, στη Λάρνακα. Μέλη του ακροατηρίου κατηγόρησαν τον κ. Ντάουνερ ότι είναι εντολοδόχος, παρεμβαίνει στη διαπραγματευτική διαδικασία υπέρ της τουρκοκυπριακής πλευράς και επιχειρεί να θολώσει τα νερά και να επιβάλει λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, την οποία χαρακτήρισαν ρατσιστική.

Επίσης, επιτέθηκαν φραστικά εναντίον γυναικών που διατύπωσαν τη θέση, ότι πρέπει επιτέλους να βρεθεί λύση στο Κυπριακό για να ειρηνεύσει ο τόπος και ζήτησαν από το δήμαρχο της πόλης, ο οποίος ήταν παρών στη συζήτηση, να τις βγάλει από την αίθουσα.

Ο κ. Ντάουνερ απάντησε στις επικρίσεις, δηλώνοντας ότι δεν ήρθε στην Κύπρο με σκοπό να επιβάλει οποιαδήποτε λύση, αλλά προσκλήθηκε ως σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για να συμβάλει στη διαδικασία.

Τόνισε, επίσης, ότι η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι επιλογή των Κυπρίων και επικυρώθηκε με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εάν οι Κύπριοι επιθυμούν να αλλάξουν τη συμφωνημένη βάση της επιδιωκόμενης λύσης, πρέπει να απευθυνθούν στην πολιτική ηγεσία τους, είπε ο κ. Ντάουνερ.

 Περαιτέρω, δήλωσε ότι δεν τον ενοχλούν καθόλου οι επιθέσεις και η δαιμονοποίηση του, αλλά συνέστησε σε όσους διαφωνούν να διαφυλάξουν την ενέργεια τους, κατά την έκφρασή του, για την πολιτική τους ηγεσία και όχι για τον ίδιο.

Η ένταση συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης και ακούστηκαν χαρακτηρισμοί, όπως "προδότες" και "μειοδότες", με αποτέλεσμα ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Μωυσέως, να αποχωρήσει από την αίθουσα ακολουθούμενος από πολλά άλλα άτομα.

Στην ομιλία του, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ είπε, πως κανένας δεν μπορεί να δώσει εκ προοιμίου εγγυήσεις ότι η λύση που θα εξευρεθεί για το Κυπριακό, μέσω των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο ηγετών στην Κύπρο, θα λειτουργήσει.

Ταυτόχρονα ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την επανένωση της Κύπρου, θα μπορούσε ίσως να παράσχει εγγυήσεις ότι η συμφωνία που θα επιτευχθεί ως λύση του Κυπριακού θα είναι ασφαλής.