Ο Iταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι συναντάται σήμερα το απόγευμα με τον βουλευτή και πρώην υπουργό Εσωτερικών του κόμματός του Κλαούντιο Σκαγιόλα, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αμφισβητήσεις που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες στους κόλπους της κεντροδεξιάς. Ο Σκαγιόλα μαζί με τον επίσης πρώην υπουργό και γερουσιαστή Μπέπε Πιζάνου σύμφωνα με τον Τύπο ηγείται μιας ομάδας «ανταρτών» που ζητά να αρχίσει μια νέα πολιτική περίοδος, σε σαφή ρήξη με το παρελθόν.

Το αίτημα «μεταφράζεται» στο τρέχον πολιτικό σκηνικό στην ένταξη των μελών του κεντρώου κόμματος Udc --που σήμερα είναι στην αντιπολίτευση-- στην κυβερνητική ομάδα και στην αναζήτηση του προσώπου που μπορεί να διαδεχθεί τον Μπερλουσκόνι στην πρωθυπουργία.

Όπως υπογραμμίζουν παρατηρητές αυτό που φοβάται περισσότερο στην κρίσιμη αυτή φάση ο πρωθυπουργός είναι ότι η ομάδα των «ανταρτών» μπορεί να του στήσει «παγίδα» στο κοινοβούλιο, καταψηφίζοντας, παραδείγματος χάρη, την δέσμη μέτρων για την ανάπτυξη που πρόκειται να δημοσιοποιηθεί, κατά τις προβλέψεις, την 20ή Οκτωβρίου.

Οι αμφισβητίες του μπερλουσκονικού κόμματος Λαός της Ελευθερίας διαβεβαιώνουν, όμως, πως «δεν πρόκειται ποτέ να χτυπήσουν ύπουλα, αφού ό,τι έχουν να πουν και να ζητήσουν θα το εκφράσουν δημοσίως, σε έναν διάλογο προς όφελος όλης της κεντροδεξιάς».

Σήμερα το απόγευμα έχει επίσης ορισθεί μια συνάντηση όλης της ομάδας που στηρίζει την κίνηση Σκαγιόλα-Πιζάνου, με την συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του προβεβλημένου περιφερειάρχη του Μιλάνου Ρομπέρτο Φορμιγκόνι και του δημάρχου της Ρώμης, Τζάνι Αλεμάνο, ο οποίος προς το παρόν παίζει ρόλο «ενεργού παρατηρητή».

Αυτό που, ουσιαστικά, ενδιαφέρει τον Μπερλουσκόνι είναι να διασφαλίσει την παραμονή του στην πρωθυπουργία, τουλάχιστο μέχρι την ερχόμενη Άνοιξη όταν είναι πιθανό να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές και παράλληλα να περιορίσει τα σενάρια σχετικά με τους επικρατέστερους διαδόχους του, που έχουν αρχίσει να λαμβάνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Το κλίμα όμως δεν είναι ευνοϊκό: και η περιφερειάρχης της Ρώμης Ρενάτα Πολβερίνι --η οποία εξελέγη με την υποστήριξη συντηρητικής συμμαχίας-- σε δηλώσεις της προς της εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο, τόνισε ότι «η κεντροδεξιά, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να έχει καινούριο υποψήφιο πρωθυπουργό. Το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα, βεβαίως, είναι θέμα και επιλογή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι».

Μένει να διαπιστωθεί, στο άμεσο μέλλον, αν ο Μπερλουσκόνι θα καταφέρει να «βάλει φρένο» στις φιλοδοξίες και στα σχέδια του Σκαγιόλα, προσφέροντάς του πιθανώς άμεση προσωπική του συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα.

Πολλά όμως θα εξαρτηθούν από την ζωτική όσο και πολυδιαφημισμένη δέσμη μέτρων για την ανάπτυξη: αν δεν αποδειχθεί πειστική και επαρκείς, αν οι βιομήχανοι και οι αγορές, δεν αντιδράσουν θετικά, τότε οι «αντάρτες» της ιταλικής κεντροδεξιάς, μπορεί να επιχειρήσουν να επιβάλλουν ανοικτά, στον Μπερλουσκόνι προτεραιότητες και θεαματικές αλλαγές στην υπό διαμόρφωση νέα πολιτική ημερήσια διάταξη.