Όταν δεν υπάρχει ρευστό, τότε υπάρχουν κι άλλες λύσεις. Οι κάτοικοι μιας μικρής κοινότητας της Καταλονίας κλήθηκαν από το δήμαρχό τους να σκουπίζουν το πεζοδρόμιο και να ποτίζουν τα δέντρα μπροστά από το σπίτι τους προκειμένου ο δήμος να εξοικονομήσει χρήματα αλλα ταυτόχρονα να ενθαρρυνθεί και η συμμετοχή στα κοινά. Ο δήμαρχος της Εσπαρεγκέρα, Χοάν-Πάουλ Ουντίνα, ζήτησε από τους συμπολίτες του να φροντίσουν για την καθαριότητα της πόλης, σ' αυτήν την εποχή των... ισχνών αγελάδων. "Ο δήμος δεν έχει αρκετά οικονομικά μέσα για να ενισχύσει τις δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας και κηποτεχνίας" αναφέρεται στην ανακοίνωση που είχε εκδόσει ο Ουντίνα στα τέλη Σεπτεμβρίου.

"Για να αναβιώσουμε μια συνήθεια των παπούδων μας, σας ζητούμε να σκουπίζετε τακτικά το πεζοδρόμιο μπροστά από το σπίτι σας", εξηγεί το κείμενο αυτό. Οι 22.000 κάτοικοι καλούνται επίσης να ποτίζουν "με καθαρό νερό" τα δέντρα ή τις ζαρντινιέρες που βρίσκονται μπροστά από τις ιδιοκτησίες τους, χωρίς να λερώνουν το δρόμο.

"Είμαι άνεργος, δεν παίρνω τίποτα και θέλουν να με βάλουν στη δουλειά τσάμπα, να σκουπίζω τις ακαθαρσίες. Πάντα υπήρχαν οδοκαθαριστές εδώ. Δεν είναι αλήθεια ότι δεν έχουν λεφτά, εμείς πληρώνουμε τους φόρους μας!", διαμαρτυρήθηκε ένας 53χρονος άνεργος, πρώην υπάλληλος της αυτοκινητοβιομηχανίας Seat.

Άλλοι κάτοικοι όμως, όπως η Ντολόρες Σεράνο, βρήκαν πειστικό το επιχείρημα του δημάρχου. "Είναι μια εξαιρετική ιδέα και ο δήμαρχος δεν μας υποχρεώνει. Ήδη ποτίζω το δέντρο μπροστά στην πόρτα μου για να μην πεθάνει", είπε η 56χρονη.

Οι τοπικές κοινότητες στην Ισπανία έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση. Στα τέλη Ιουνίου το χρέος τους έφτανε τα 37,64 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 3,5% του ΑΕΠ.