Με καθυστέρηση ενός μήνα ξεκίνησε σήμερα στη Νέα Υόρκη η δίκη του Ρώσου πρώην αξιωματικού του στρατού Βίκτορ Μπουτ, ο οποίος κατηγορείται για παράνομες πωλήσεις όπλων και για συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία Αμερικανών πολιτών. Ο Μπουτ, ο επονομαζόμενος και Έμπορος του Θανάτου, φέρεται να προμήθευε με όπλα τρομοκράτες, αντάρτες και δικτάτορες, ιδίως στην Αφρική, επί πολλά χρόνια.

Το δικαστήριο, στο οποίο προεδρεύει η Σίρα Σέιντλιν, επέλεξε σήμερα τους ενόρκους οι οποίοι θα πρέπει να δεσμευτούν γραπτώς ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο για να βρουν πληροφορίες για τον κατηγορούμενο.

Ο 44χρονος Μπουτ εκδόθηκε από την Ταϊλάνδη στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2010 και στην περίπτωση που κριθεί ένοχος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 25 ετών.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι ο Μπουτ παρέδιδε όπλα σε κυβερνήσεις και ομάδες που ευθύνονται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για θανάτους αμάχων σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων φέρεται να πουλούσε οπλισμό και στις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).