Οι αμερικανικές διωκτικές αρχές εξάρθρωσαν μια συνωμοσία με στόχους την ανατίναξη των πρεσβειών του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον, αλλά και τη δολοφονία του πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας εκεί, προέκυψε σήμερα από ακροαματική δικαστική διαδικασία και τις δηλώσεις υψηλά ιστάμενου αμερικανού αξιωματούχου. Ως πρωταγωνιστές σε αυτή τη συνωμοσία αναφέρθηκαν βάσει επιβαρυντικών στοιχείων, που παρουσιάστηκαν εκ μέρους του FBI, οι Μανσόρ Αρμπαμπσιάρ και Γολάμ Σακουρί, καταγόμενοι απο το Ιράν αμφότεροι, οι οποίοι οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον δικαστή στη Νέα Υόρκη.

Από τους δύο, ο Αρμπαμπσιάρ έχει και την αμερικανική υπηκοότητα. Συνελήφθη απο τις διωκτικές αρχές στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, στην περιοχή του διεθνούς αεροδρομίου «Τζ.Φ.Κένεντι». Εν συνεχεία προέβη σε σειρά ομολογιών ενώπιον των ανακριτικών αρχών, σύμφωνα με έγγραφα που τέθηκαν υπόψη του δικαστή.

Ο Σακουρί διαφεύγει μέχρις ώρας τη σύλληψη. Το FBI διαθέτει στοιχεία, ότι ο Σακουρί είναι μέλος ενός επίλεκτου Σώματος, που υπάγεται στους "Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης". Επίσης, έχει υποκλαπεί το περιεχόμενο τηλεφωνικών συνομιλιών του με τον Αρμπαμπσιάρ, στις οποίες εγκρίνει τη δολοφονία του πρεσβευτή.

Ο Αρμπαμπσιάρ στη διάρκεια του Ιουλίου και του Αύγουστου κατέβαλε το ποσό των 100 χιλιάδων δολαρίων σε έναν πληροφοριοδότη, με στόχο να διοργανωθεί η δολοφονία του πρεσβευτή, Αντελ αλ Τζουμπέιρ, προκύπτει από άλλα έγγραφα στη δικογραφία.

Στο μεταξύ διέρρευσε ότι, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα-από τον Ιούνιο και μετά- τηρείτο περιοδικά ενήμερος της προσπάθειας των διωκτικών αρχών, να εξαρθρώσουν αυτή τη «διπλή» συνωμοσία.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ