Το Ιράν χαρακτήρισε "διαβολική σκευωρία" τους αμερικανικούς ισχυρισμούς περί ιρανικής συνωμοσίας κατά του σαουδάραβα πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, σε επιστολή του προς τα Ηνωμένα Έθνη. "Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το Ιράν καταδικάζει απερίφραστα αυτή την αναίσχυντη κατηγορία των αμερικανικών αρχών και θεωρεί πως είναι μια διαβολική σκευωρία καλά οργανωμένη και είναι σε ευθεία γραμμή με την αντι-ιρανική πολιτική τους", υπογραμμίζει ο ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μοχάμαντ Καζαεΐ στην επιστολή αυτή που έστειλε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Ουάσινγκτον αντέδρασε σε αυτή τη συνωμοσία που φέρεται ότι υποστηριζόταν από το Ιράν με στόχο τη δολοφονία του πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, ζητώντας να ασκηθούν ακόμη μεγαλύτερες διεθνείς πιέσεις στην Τεχεράνη, απέναντι σε μια κατάσταση που κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει τον Περσικό Κόλπο και την αγορά του πετρελαίου.

"Θα έρθουμε σε επαφή με τους συμμάχους μας και με χώρες παντού στον κόσμο για να τους ενημερώσουμε γι αυτό που αποτράπηκε", δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ αποκαλύπτοντας την υπόθεση το απόγευμα της Τρίτης. Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα αναζητήσει με τους συμμάχους της να βρει τον τρόπο για "να απομονωθεί ακόμη περισσότερο το Ιράν", υποδηλώνοντας την προετοιμασία για επιβολή νέων κυρώσεων.

Την "αλληλεγγύη" της χώρας του εξέφρασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στον πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, Αμπελ αλ-Τζουμπείρ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, μετά από την αποκάλυψη της συνωμοσίας εναντίον του διπλωμάτη. Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, "ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ένα τέτοιο σχέδιο συνιστά κατάφωρη παραβίαση της αμερικανικής αλλά και διεθνούς νομοθεσίας και επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ για ανάληψη κάθε ευθύνης που θα διασφαλίζει τους διπλωμάτες οι οποίοι βρίσκονται σε αμερικανικό έδαφος".

Σημειώνεται ότι ο Χόλντερ ανακοίνωσε ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος δύο ιρανών πολιτών για απόπειρα δολοφονίας του πρεσβευτή, ο οποίος είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην προάσπιση της χώρας του μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Μανσόρ Αρμπαμπσιάρ, 56 ετών, που διαθέτει διπλή υπηκοότητα, την ιρανική και την αμερικανική, συνελήφθη στις 29 Σεπτεμβρίου στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης και αναμένετο να παρουσιαστεί την Τρίτη σε δικαστήριο του Μανχάταν. Ο Γολάμ Σακουρί αντίθετα δεν συνελήφθη. Είναι μέλος της ιρανικής μονάδας Κοντς (ειδικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης) η οποία κατηγορείται από την Ουάσινγκτον ότι προσφέρει υλική υποστήριξη στους Ταλιμπάν και σε άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε παγκόσμια ταξιδιωτική οδηγία προς όλους τους αμερικανούς πολίτες για πιθανές αντιαμερικανικές ενέργειες μετά τις κατηγορίες που διατύπωσε η Ουάσινγκτον. "Η αμερικανική κυβέρνηση κρίνει πως το σχέδιο -με ιρανική υποστήριξη- δολοφονίας του σαουδάραβα πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον μπορεί να σημαίνει εντονότερο επιθετικό προσανατολισμό της ιρανικής κυβέρνησης προς την τρομοκρατική δραστηριότητα κατά διπλωματών ορισμένων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και πιθανών επιθέσεων εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Ιρανός Πρέσβης των Ηνωμένων Εθνών, από την πλευρά του, εξέφρασε την αγανάκτηση του και κατηγόρησε τις ΗΠΑ για πολιτικά κίνητρα, σχετικά με την κατηγορίες της Ουάσινγκτον.