Ο νέος αρχηγός της αλ Κάιντα, ο αιγύπτιος Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, εμφανίζεται σε βίντεο που μεταδόθηκε χθες Τρίτη, ανακοίνωσε το SITE, το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων, στο οποίο κάλεσε τους Λίβυους να εγκαθιδρύσουν ένα ισλαμιστικό καθεστώς και τους Αλγερινούς να επαναστατήσουν. Στο βίντεο διάρκειας λίγο μεγαλύτερης των 13 λεπτών, ο αλ Ζαουάχρι συγχαίρει τους λίβυους αντάρτες για την κατάληψη της Τρίπολης και τους πιέζει να υιοθετήσουν τη σαρία ως βάση του καθεστώτος τους.

"Το πρώτο πράγμα που το ΝΑΤΟ θα σας ζητήσει να κάνετε είναι να απαρνηθείτε το Ισλάμ", τόνισε ο αλ Ζαουάχρι χαρακτηρίζοντας "δυτική συμμορία" την Ατλαντική Συμμαχία.

"Να προσέξετε τις συνωμοσίες της Δύσης και τους ρουφιάνους της την ώρα που ανοικοδομείτε το νέο σας κράτος. Μην τους επιτρέψετε να σας κοροϊδέψουν και να σας στερήσουν" τα αποτελέσματα των θυσιών και των δεινών σας, πρόσθεσε.

Ο διάδοχος του μπιν Λάντεν κάλεσε παράλληλα το λαό της Αλγερίας να ακολουθήσει το παράδειγμα των Λίβυων. "Τα αδέλφια σας στην Τυνησία και τη Λιβύη πέταξαν τους τυράννους στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας, γιατί δεν κάνετε το ίδιο και σεις;", είπε χαρακτηριστικά ο αλ Ζαουάχρι.

Το βίντεο αυτό είναι το τελευταίο χρονολογικά στο οποίο η αλ Κάιντα -απούσα από την "Αραβική Άνοιξη"- προσπαθεί να αναλάβει και πάλι πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, ο αλ Ζαουάχρι εξακολουθεί να βρίσκεται στο Πακιστάν.