Πέθανε, σήμερα, σε ηλικία 94 ετών, ο πρώην πρόεδρος του ιστορικού Χριστιανοδημοκρατικού Εθνικού Κόμματος Αγροτών (PNTCD) Ίον Ντιακονέσκου. Ο Ίον Ντιακονέσκου, επίτιμος πρόεδρος του PNTCD, πήρε τη Δευτέρα εξιτήριο από το Καρδιολογικό Ινστιτούτο CC Iliescu, όπου είχε διακομισθεί μετά από λιποθυμικό επεισόδιο, στις 30 Σεπτεμβρίου. Οι γιατροί είπαν ότι αντιμετώπιζε χρόνιο πνευμονολογικό πρόβλημα.

Ο Ίον Ντιακονέσκου, γιος ιερέα, γεννήθηκε στο χωριό Μποτέστι το 1917 και αποφοίτησε από τη σχολή Ηλεκτρολόγων- Μηχανικών του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου του Βουκουρεστίου, το 1942.

Εργάστηκε ως μηχανικός στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, από το 1942 έως το 1947. Διέκοψε την επαγγελματική και πολιτική του δραστηριότητα για 17 χρόνια, από το 1947 έως το 1964, όταν φυλακίστηκε ως πολιτικός κρατούμενος, λόγω της δράσης του στο Εθνικό Αγροτικό Κόμμα (PNT). Ήταν ένας από τους πρωτοστάτες κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Εντάχθηκε στην οργάνωση νεολαίας του Εθνικού Αγροτικού Κόμματος το 1936 και στη συνέχεια στην ηγεσία του κόμματος έως τη διάλυσή του από τις κομμουνιστικές αρχές το 1947.

Αποφυλακίστηκε με αμνηστία για τους πολιτικούς κρατούμενους το 1964 και βοήθησε στην επανίδρυση του κεντροδεξιού Αγροτικού Κόμματος μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989.

Από το Δεκέμβριο του 1989 ήταν ο πρώτος αντιπρόεδρος του Χριστιανικού Δημοκρατικού Εθνικού Κόμματος Αγροτών και διετέλεσε πρόεδρός του την περίοδο 1996-2000. Την ίδια περίοδο ήταν πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Βουλή τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Ρουμάνου πολιτικού που, όπως τονίστηκε, καθοδηγείτο πάντα από αρχές και όχι προσωπικό συμφέρον.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου τόνισε ότι ο Ίον Ντιακονέσκου θα μείνει στην ιστορία ως ο πολιτικός που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διαδικασία εκδημοκρατισμού της Ρουμανίας.

«Ήταν μία εξέχουσα προσωπικότητα της ρουμανικής πολιτικής ζωής. Ο Ίον Ντιακονέσκου, μαζί με τον Κορνέλιου Κοπόσου, ανήκαν σε μια κορυφαία γενιά και θα παραμείνουν σύμβολα του αγώνα κατά του κομμουνισμού», τόνισε ο πρόεδρος της Ρουμανίας.