Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, υποστήριξε σήμερα ότι το κίνημα «Occupy Wall Street» στις ΗΠΑ θα γκρεμίσει το καπιταλιστικό σύστημα της Δύσης, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. «Το κίνημα κατά της Wall Street είναι πολύ σημαντικό. (Οι αρχές και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης) επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το εύρος του (...) όμως η διαφθορά του καπιταλιστικού συστήματος είναι ορατή πλέον από τον πληθυσμό. Μια μέρα το κίνημα αυτό θα γκρεμίσει το δυτικό καπιταλιστικό σύστημα" το οποίο έχει βρεθεί "σε πλήρες αδιέξοδο», τόνισε ο Χαμενεΐ μιλώντας στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πόλη Κερμανσάχ.

«Οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν κηρύχθηκαν από το 1% που κυβερνά τις ΗΠΑ όμως το υπόλοιπο 99% πληρώνει το τίμημα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο σύνθημα των διαδηλωτών της Wall Street «Είμαστε το 99%».

Οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ συνεχίζονται. Την Τρίτη οργανώθηκε στη Νέα Υόρκη μια «πορεία των εκατομμυριούχων» ενώ στη Βοστόνη και την Ουάσινγκτον οι αρχές προχώρησαν σε πολλές συλλήψεις ακτιβιστών.

Τις τελευταίες ημέρες πολλά ιρανικά μέσα ενημέρωσης αλλά και αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την πεποίθηση ότι το κίνημα κατά της Γουόλ Στριτ προαναγγέλλει μια «Αμερικανική Άνοιξη» κατά το πρότυπο της Αραβικής  που οδήγησε στην ανατροπή πολλών απολυταρχικών καθεστώτων του αραβικού κόσμου.
TAGS