Ξεκάθαρη θέση υπέρ της Κυπριακής πλευράς πήρε με την ετήσια έκθεση της για την Τουρκία η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας παράλληλα τη γείτονα χώρα να λάβει συμπληρωματικά μέτρα για την ανάπτυξη θεμελιωδών δικαιωμάτων, αν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ.
Όπως τονίζεται στην έκθεση,  σε σχέση με τις γεωτρήσεις της Κύπρου,  είναι δικαίωμα κάθε κράτους μέλους να μέλους να συνάπτει διμερείς συμβατικές συμφωνίες με οποιαδήποτε άλλη χώρα, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο.

Κάλεσε δε την Τουρκία να αποφεύγει «οποιαδήποτε είδους απειλή, πηγής προστριβής ή ενέργειας που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών».

Παράλληλα, η Επιτροπή καλεί την Αγκυρα να καταβάλει συμπληρωματικές προσπάθειες σε ότι αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα, κυρίως σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης (με τερματισμό των διώξεων κατά συγγραφέων, δημοσιογράφων και του περιορισμού της ελεύθερης χρήσης του Ιντερνετ), τα δικαιώματα των γυναικών και τις θρησκευτικές ελευθερίες.

 Σε ότι αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για την εξεύρεση λύσης στα διμερή ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διαφορών.