Τη δυσαρέσκειά του για τις επισημάνσεις τού Επιτρόπου Στέφαν Φούλε για την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων στην ΠΓΔΜ και επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας Ν. Γκρούεφσκι, μετά αφορμή την ετήσια έκθεση προόδου της Κομισιόν

«Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην δήλωση του Επιτρόπου Στέφαν Φούλε και με το χέρι στην καρδιά να του διαμηνύσω ότι η στρατηγική των υπερβολών για ορισμένες παρατηρήσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης, σε συνάρτηση με το δήθεν πρόβλημα για την ελευθερία της έκφρασης και για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, δεν πρόκειται να αυξήσουν τις πιέσεις προς εμάς για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας», δήλωσε ο Γκρούεφσκι.

Υποστήριξε επίσης ότι η προσέγγιση αυτή δεν βοηθά στην επίλυση του βασικού «εμποδίου» για την ενταξιακή πορεία της χώρας, το οποίο όπως ισχυρίστηκε, «είναι το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό όνομα» της χώρας.

Σχολίασε ακόμη επικριτικά το γεγονός ότι στην έκθεση της Επιτροπής για την ΠΓΔΜ «αποφεύγεται επίτηδες για μία ακόμη φορά», όπως είπε, ο προσδιορισμός «΄μακεδονικός΄» για «τον κατονομασμό της γλώσσας, του λαού και των κρατικών οργάνων της χώρας».

Εξέφρασε ωστόσο την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί τη σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της ΠΓΔΜ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ