Με συνολικά 150 χρόνια φυλάκιση απειλούνται τρεις Κούρδισες βουλευτίνες για τις ομιλίες τους πριν από τις εκλογές της 12 Ιουλίου, σύμφωνα με την πρόταση των εισαγγελέων. Την Τετάρτη δικαστήριο στο Ντιγιάρμπακιρ έκανε δεκτό το κατηγορητήριο κατά της γνωστής για τη δράση της Λεϊλά Ζάνα, την βουλευτίνα  της περιφέρειας Νουρσέλ Αϊντογκάν και τη βουλευτίνα του Βαν, Αϊσέλ Τουγκλούκ.

Συγκεκριμένα, για τη βραβευμένη με Βραβείο Ζαχάροφ και πρόσφατα αποφυλακισμένη Λ.Ζάνα το κατηγορητήριο προβλέπει ποινή 45 ετών «για τη διάδοση προπαγάνδας για τρομοκρατική οργάνωση, παραβίαση των νόμων για τις διαδηλώσεις και διάπραξη εγκλήματος υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης χωρίς να είναι μέλος της οργάνωσης».

Βαρύτερη ποινή –72 χρόνια– για τα ίδια αδικήματα που διαπράχτηκαν σε τέσσερις προεκλογικές ομιλίες προβλέπει για την Αϊντογκάν.

Για την Τογκλούκ, που εκλέχτηκε με την υποστήριξη του κουρδικού BDP προβλέπει ποινές 33 ετών επειδή, μεταξύ άλλων, παρέστη σε κηδεία μέλους του PKK.

Σημειώνεται ότι μετά την συνταγματική αναθεώρηση του 2010 η βουλευτίνα δεν επιτρεπόταν να κατέβει σε εκλογές συμμετέχοντας σε πολιτικό κόμμα και για το λόγο αυτό εκλέχτηκε ως ανεξάρτητη.

Πηγή: in.gr