Ο κινέζος καλλιτέχνης και αντιφρονών, Άι Γουεϊγουέι ανακηρύχθηκε από το περιοδικό ArtReview ως το πιο ισχυρό πρόσωπο στο χώρο των τεχνών, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Κίνας, αναφέρει το BBC. Η κινέζος καλλιτέχνης, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος τον Ιούνιο, έπειτα από 80 μέρες κράτησης από τις κινεζικές αρχές, ανέφερε στο βρετανικό δίκτυο ότι δεν αισθάνεται «καθόλου ισχυρός». Το περιοδικό ανέφερε ότι ο καλλιτέχνης επιλέχθηκε από τους αναγνώστες τόσο για το καλλιτεχνικό του έργο όσο και για τον πολιτικό ακτιβισμό του.

Η ανάδειξη του Άι Γουεϊγουέι προκάλεσε την αντίδραση των κινεζικών αρχών που έκαναν λόγο για πολιτική βάση της επιλογής. Το ArtReview από την πλευρά του τόνισε ότι «το έργο του απέδειξε ότι οι καλλιτέχνες μπορούν να ξεφύγουν από την ιδέα ότι δουλεύουν σε έναν προνομιακό χώρο που περιορίζεται στους τοίχους μιας γκαλερί ή ενός μουσείου».

Ο δημοφιλής καλλιτέχνης έγινε ευρύτερα γνωστός όταν συμμετείχε στην κατασκευή της «Φωλιάς του Πουλιού», του Ολυμπιακού σταδίου του Πεκίνου.


Β.Β.
TAGS