Την πρόθεσή του να επιδιώξει το σχηματισμό εξακομματικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή των κομμάτων και από τις δύο γλωσσικές κοινότητες του Βελγίου ανακοίνωσε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Έλιο Ντι Ρούπο επισημαίνοντας ότι έχουν γίνει βήματα προόδου προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η κυβέρνηση θα σχηματιστεί από τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Φιλελεύθερους και τους Σοσιαλιστές· όλα τα κόμματα έχουν παραρτήματα και στο γαλλόφωνο και το φλαμανδικό κομμάτι της χώρας.

Σύμφωνα με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό η κυβέρνηση θα αναλάβει μέσα σε μία εβδομάδα.

Όπως είπε ο Ντι Ρούπο, στις αρχές αυτής της εβδομάδας συμφωνήθηκε συνταγματική μεταρρύθμιση για να δοθεί (ακόμα) μεγαλύτερη αυτονομία στις δύο κοινότητες της χώρας, κυρίως σε ό,τι αφορά τα οικονομικά και τα θέματα κοινωνικής πολιτικής. Στις αλλαγές που επιδιώκουν να ενισχύσουν τον ομοσπονδιακό χαρακτήρα της χώρας συμφωνούν και οι Πράσινοι.

Επιπλέον, όπως δήλωσε ο Ντι Ρούπιο, έχει σαν προτεραιότητα την σύνταξη ενός σφιχτού προϋπολογισμού για το 2012 πριν το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Η χώρα έχει αντιμετωπίσει υψηλό χρέος και ελλείμματα που ξεπερνούν το 3%, πέρα φυσικά από τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα με την Dexia τον βελγικό βραχίονα της οποίας κρατικοποίησε πρόσφατα.

Όταν ευοδωθούν οι προσπάθειες θα έχει δοθεί με τον τρόπο αυτό τέλος σε ένα πολιτικό αδιέξοδο που διαρκεί από τις 13 Ιουνίου 2010. Η χώρα πορεύεται χωρίς μόνιμη κυβέρνηση για περισσότερες από 500 ημέρες, έχοντας καταρρίψει το ρεκόρ του Ιράκ που μόλις ξεπερνούσε τις 250 ημέρες.

Πηγή: Ιn.gr