Τη στήριξή του στον Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε να δώσει ο Αρνό Μοντμπούρ, ένας από τους υποψηφίους που αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο των εκλογών που θα κρίνει τον αντίπαλο του Νικολά Σαρκοζί στην αναμέτρηση για την προεδρία τον Απρίλιο του 2012. Η επιλογή αυτή -έναντι της Μαρτίν Ομπρί- θεωρείται πολύ σημαντική, μιας και ο Αρνό Μοντμπούρ είχε συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο ποσοστό 17%. Ο Αρνό Μοντμπούρ, πολέμιος της παγκοσμιοποίησης, θεωρήθηκε σημαντική δύναμη στο στρατόπεδο των Γάλλων Σοσιαλιστών, καταφέροντας να συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο ποσοστό 17%.

Ο πολιτικός είχε ζητήσει να τεθούν υπό εποπτεία οι τράπεζες, να διαχωριστούν οι αποταμιευτικές από τις τράπεζες επενδύσεων και να απαγορευθεί διά νόμου η κερδοσκοπία.

Αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο Μοντμπούρ θα στήριζε την Μαρτίν Ομπρί, μιας και ιδεολογικώς οι δύο τους ήταν πιο κοντά.

Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεωρούσαν ότι θα μετρήσει και η προσωπικότητα.

«Αυτή η περίοδος μεταξύ των δύο γύρων είναι κρίσιμη. Είναι θέμα ισορροπίας ανάμεσα στην αξιοπιστία και την αριστερή ταυτότητα. Ο Ολάντ πρέπει να δείξει ότι ανήκει στην Αριστερά» εκτιμούσε πριν από μερικές ημέρες ο αναλυτής Φρανσουά Μικέ-Μαρτί, της εταιρείας δημοσκοπήσεων Viavoice.

Ο Μοντμπούρ ανακοίνωσε την απόφασή του σε συνέντευξή του στη Le Monde, λέγοντας ότι είναι προσωπική επιλογή και όχι οδηγία προς τους ανθρώπους που τον στήριξαν.

Ο δεύτερος γύρος εκλογών θα γίνει την Κυριακή 16 Οκτωβρίου.

H αναμέτρηση του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ήρθε πρώτος την Κυριακή με 39% των ψήφων, με την Μαρτίν Ομπρί, η οποία ακολουθεί με 31% των ψήφων, θεωρείται ότι θα είναι πιο δύσκολη από αυτό που προέβλεπαν αρχικά οι δημοσκοπήσεις.


Πηγή: in.gr