Για πρώτη φορά από την πτώση της Τρίπολης ομάδα ένοπλων υποστηρικτών του Μουαμάρ Καντάφι συγκρούεται με άνδρες της μεταβατικής ηγεσίας στους δρόμους της λιβυκής πρωτεύουσας. Οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν πυρά στη συνοικία Αμπού Σαλίμ στην καρδιά της Τρίπολης.

Ομάδα υποστηρικτών του Καντάφι, αποτελούμενη από 20 έως 50 άτομα, εμφανίστηκε στην συνοικία Αμπού Σαλίμ φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Λίβυου συνταγματάρχη. Ένας εξ αυτών ύψωσε την πράσινη σημαία που συμβολίζει το ανατραπέν καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι.

Δυνάμεις της νέας μεταβατικής κυβέρνησης έσπευσαν στην περιοχή με φορτηγά του στρατού· έστησαν σημεία ελέγχου και άρχισαν να πυροβολούν προς τα γύρω κτίρια υπό το φόβο ότι κρύβονται μέσα ελεύθεροι σκοπευτές.

Αντικανταφικοί και άνδρες της νέας ηγεσίας αντάλλαξαν πυρά αυτόματων όπλων στη συνοικία Αμπού Σαλίμ, ενώ υπήρξαν πληροφορίες ότι συγκρούσεις ξέσπασαν και στην κοντινή γειτονιά Χάντμπχα.

«Ο Καντάφι τους είπε σε μήνυμα χθες το βράδυ να ξεσηκωθούν μετά την προσευχή της Παρασκευής. Γι' αυτό αυτοί οι ελάχιστοι άνθρωποι βγήκαν έξω και προκαλούν αυτό το πρόβλημα» δήλωσε άνδρες που μάχεται για το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης.

Ο Μουαμάρ Καντάφι έχει καλέσει σε σειρά ηχητικών μηνυμάτων τους υποστηρικτές του να εξεγερθούν κατά της νέας κυβέρνησης, που τον εκδίωξε από την εξουσία όταν οι δυνάμεις της κατέλαβαν την Τρίπολη πριν από δύο μήνες.

Οι σημερινές συγκρούσεις είναι η πρώτη σοβαρή έξαρση βίας στην Τρίπολη από τα τέλη Αυγούστου.

Οι κανταφικές δυνάμεις εξακολουθούν να διατηρούν τον έλεγχο ορισμένων περιοχών της Σύρτης, γενέτειρας του άφαντου συνταγματάρχη Καντάφι, και της μικρότερης στρατηγικής σημασίας πόλης Μπάνι Ουαλίντ.

Πηγή: In.gr