Μεταξύ του κυβερνητικά άπειρου Φρανσουά Ολάντ και της «βετεράνου» Μαρτίν Ομπρί επιλέγουν οι φίλοι και τα μέλη των Γάλλων Σοσιαλιστών τον υποψήφιό τους για το μέγαρο των Ηλυσίων.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο θεωρούμενο κεντρο-αριστερό Ολάντ -αν και αμφότεροι οι υποψηφίου προηγούνται, προς το παρόν, έναντι του Σαρκοζί στις δημοσκοπήσεις για
τον πρώτο γύρο των εκλογών του 2012.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αναμένεται να γίνουν γνωστά στις 21:30 το βράδυ της Κυριακής. Πρόκειται για την πρώτη διαδικασία αυτού του είδους στη Γαλλία, κατά την οποία προεδρικός υποψήφιος αναδεικνύεται με εκλογές σε κομματικό επίπεδο στο «πρότυπο» του αμερικανικού μοντέλου.

Στον πρώτο γύρο ο Ολάντ είχε εξασφαλίσει το 39% έναντι 30% της Μαρτίν Ομπρί. Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν ένα προβάδισμα 6 μονάδων για τη μάχη της Κυριακής. Τον Ολάντ υποστηρίζει επίσης η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υποψήφια για την προεδρία το 2007 και πρώην σύντροφος του Ολάντ, όπως και ο Αρνό Μοντεμπούρ που συγκέντρωσε το ποσοστό-έκπληξη του 17%. Υπέρ του Ολάντ είναι και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι.

Ο Φρ.Ολάντ, που δεν κατείχε ποτέ στην διάρκεια της πολιτικής του πορείας υπουργικό χαρτοφυλάκιο έκανε δηλώσεις που τον έφεραν κοντά στις θέσεις των άλλων υποψήφιων όπως για την μεγαλύτερη συμμετοχή στα χρέη της ευρωζώνης. Επιπλέον τάχτηκε κατά της υπουργοποίησης του Ντομινίκ Στρος-Καν για λόγους αρχής, παρά το ότι απαλλάχτηκε από όλες τις κατηγορίες εναντίον του.

Αντίθετα, η Ομπρί, που θεωρείται ότι είναι ποιο κοντά στην παραδοσιακή γραμμή του κόμματος, πρόβαλλε την κυβερνητική της εμπειρία (ο Ολάντ δεν έχει αναλάβει ποτέ κυβερνητικό αξίωμα, ο Ομπρί ήταν υπουργός Εργασίας).

Στον πρώτο γύρο ψήφισαν 2,6 εκατομμύρια άτομα που δήλωσαν γραπτά ότι ενστερνίζονται τις σοσιαλιστικές ιδέες και συνέδραμαν στην εκστρατεία με ένα ευρώ έκαστος.

Πηγή: in.gr